Utmanande tak är inga problem för Vesivek

kattoremontti
Tuire Massalin , Siuntio
Vesivek Massalin hus

Byggnadsingenjör Tuire Massalin i Sjundeå gav Vesivek en svår nöt att knäcka då hon ville ha ett nytt plåttak till sitt hus. Varken taket eller önskemålet var av den vanliga sorten. Och inte kunden heller för den delen. Det är inte varje dag Vesivek får privatbeställningar av branschfolk.

Byggnadsingenjör Tuire Massalin, som jobbar som teknisk disponent i huvudstadsregionen, visste exakt hur det nya taket på hennes år 1928-byggda hus i Sjundeå skulle göras för att fungera och möta hennes krav. Dubbelisolering med ekovilla och en höjning av luftspalten på totalt 30 centimeter samt nytt tak till bastun.

Först tyckte försäljaren Jonas Sarkanen att det var lite ”too much” men efter att vi träffats två gånger och diskuterat igenom alla detaljer så var saken klar. Vi är ju båda utbildade i branschen så det var lätt att tala och komma överens, säger Tuire med ett skratt.

Det handlade alltså inte om en normal plåttaksrenovering. Eftersom huset är gammalt krävdes ett större ingrepp för att få allt att fungera. Dubbelisoleringen och ventilationen gjorde att mellantaket måste höjas med 30 centimeter för att få allt att rymmas.

Taket byttes innan påsk. Det var utmanande eftersom taket inte kunde vara oskyddat för länge och mitt tak tog extra länge att göra. Men jag visste att Vesivek har kapacitet att utföra arbetet. Mina vänner har anlitat Vesivek och jag har bara hört gott om dem.

Jag fick också förslag från andra företag där arbetet skulle ta hela sommaren och jag måste beställa meterial själv. Nej tack. Vesiveks arbetsgrupp gjorde både hus och bastu på en vecka.

Resultatet är klanderfritt och huset fick samtidigt nya rännor samt bredare hängbräden.

Hängbrädena måste göras bredare eftersom taket höjdes. Jag tycker att huset fick mer karaktär och mina grannar sa att huset fick ”bredare axlar”, säger Tuire nöjt.

Energisnålt

Vesiveks företagsfilosofi är att snabbt få upp det nya taket utan att pruta på kvalitet. Det görs med en stor arbetsgrupp på 4–7 personer. Det innebär att taket görs väderbeständigt effektivt och noggrant så att en tillfällig skyddspresenning bara behövs i nödfall. Takventilationen säkerställs genom en dubbelluftkanalskonstruktion och takfallet kontrolleras. Inga takbyten görs heller i hällregn.

Efter första dagen sattes en skyddspresenning till natten eftersom det lovats regn. Det var sista gången jag hörde regndroppar på taket. Efter det har det varit knäpptyst, säger Tuire.

Både den dubbla isoleringen och kvaliteten på takplåten inverkar mycket dämpande på ljudnivån utifrån. Samtidigt blev huset svalare på sommaren och varmare på vintern.

Tack vare den dubbla isoleringen har elräkningen för uppvärmningen av huset redan minskat. Och på sommaren var det bara 28 grader varmt på övre våningen då det i vanliga fall var olidligt på sommarens hetaste dagar.

Det 1928-byggda huset led helt klart av dålig isolering. Ett takbyte var av nöden trots att den 50 år gamla tjocka plåten i övrigt var hel men Tuire oroades över när girarna börjar läcka.

Värmen rymde ur huset och vi hade alltid massor av stora istappar längs hela takkanten. Nu är det varmt och väldigt skön luft på övre våningen. Tidigare blåste nästan mössan av, så glest var det, säger Tuire och skrattar.

Det är också klart att ekovilla var enda alternativet för ett hus i den här åldern och kalibern. En investering för framtiden.

Utmärkt service

En tredjedel av Vesiveks kunder vill få taket bytt under vintern något som företaget länge förespråkat. Vid torrt köldväder minimeras riskerna vid takbyte. Luften är torr på vintern och risken för ösregn liten, således undviker man problemen. Också gården, gräsmatta och planteringar runt huset bibehålls bättre då marken är frusen. Vesivek städar också gården från allt renoveringsbråte.

Vi gjorde affär strax innan jul ifjol. Det var den dyraste julklappen jag unnat mig någonsin men värd varenda slant, säger Tuire humoristiskt.

Först kom en grupp och satt upp byggställningar runt huset. Sen anlände monteringsgruppen på fem–sex personer som snabbt avlägsnade den gamla tjocka plåten.

Huset var som en konservburk! Gruppen jobbade under dygnets ljusa timmar och tog bra hänsyn till dagsljus och torrt väder.

Tuire var med under hela processen och försäkrade sig om att man inte hittade otrevliga överraskningar i det gamla taket.

Jag var mycket uppe på stegen och kollade att det inte fanns några mörka fläckar på de gamla takbjälkarna men allt var i förvånansvärt gott skick. Gamla hus har ju ofta problem med kondensvatten som droppar i takisoleringen.

Då alla konstruktionsändringar var gjorda kontrollmättes taket så att takplåtarna kunde skäras exakt i fabriken. Så var det bara att montera upp det, installera ventilationsrör, sätta nya rännor, snöstopp och skyddsräcken.

Det bästa med Vesivek var nog snabbheten, smidigheten och att det gick att diskutera. Och av restvirket byggde min pappa ett vedlider åt mig! Det är bra att svinnet kommer till godo.

Vesivek har utfört byte av vattenrännor i nästan 40 år och och takrenoveringar i 25 år. Takrenoveringarna började i Hämeen Laaturemonttis regi år 1993 i Birkaland och har expanderat till hela landet och också Sverige tack vare stor efterfrågan. I maj 2018 började Hämeen Laaturemontti göra takrenoveringar under namnet Vesivek. Vesiveks produkter framställs i egna fabriker. Takplåtarna kommer från Birkala och regnvattensystemen samt taksäkerhetsprodukterna från Orimattila.