Espoon vehreässä rantamaisemissa sijaitsee Hyljetie 16, uniikki ja upea taloyhtiö. Yhtiö koostuu vuonna -84 rakennetusta paritalosta sekä pari vuotta myöhemmin valmistuneesta erillistalosta. Vuonna -88 kokonaisuuteen rakennettiin vielä neljän asunnon rivitalo. Päärakennusten jyrkät katot ja koristeelliset päätyikkunat henkivät hieman sveitsiläistä rakennustyyliä. Lämpimät kevätpäivät ja sateet ovat saaneet kauniin pihapiirin pensasaidat ja istutukset jo hennosti vihertämään.
Kaj Brådd muutti Hyljetien erillistaloon 25 vuotta sitten ja on viihtynyt hyvin. Ja mikäpä tällä idyllisellä, rauhallisella alueella on asustaessa, meren ranta pitkine kävelyreitteineen ja satamineen on vain muutaman sadan metrin päässä. Veneilyä harrastava Kaj on juuri kävelyllä rannassa katsastamassa venettään ja kertoilee samalla taloyhtiöön tehdystä, pari päivää sitten päättyneestä kattoremontista.
Mineriittikatteen paikkailu oli jokakesäistä puuhaa
Paritalon varttikatto oli jo jonkin aikaa aiheuttanut taloyhtiössä päänvaivaa, sen mineriittikate alkoi Kajn sanojen mukaan olla haperoa kuin pahvi. Taloyhtiö joutui joka kesä paikkailemaan kattoa ja vaihtamaan siihen laattoja. Lähes 40 vuotta palvellut kate oli väistämättä tullut tiensä päähän, ja se päätettiin uusia. Rivi- ja erillistalossa katteena sen sijaan oli tiilikuvioinen pelti, joka vaati myös satunnaisia pieniä fiksauksia.
-Ne peltikatteet olisivat ehkä kestäneet vielä 5-10 vuotta, mutta päätimme kuitenkin olla ennalta viisaita ja laittaa kaikki katot yhdellä kertaa uusiksi. Samalla rakennuksiin saataisiin yhtenäinen ilme. Paritalon katto kun oli alun perin ruskea, ja muiden rakennusten katot punaiset, kertoo Kaj.
-Peltikatteet olisivat ehkä kestäneet vielä 5-10 vuotta, mutta päätimme kuitenkin olla ennalta viisaita.
Kaj oli nähnyt Vesivekin remontteja naapurustossa ja kuullut pelkkää positiivista yrityksen aikatauluista ja laadusta. Luotto Vesivekiin oli kova, eikä urakkaan kysytty tarjouksia muualta. Remontoitavaa kattopintaa oli noin 800 neliötä, ja laajaan remonttiin liittyi muutoinkin paljon mietittäviä yksityiskohtia. Lisäksi monimuotoiset katot vaativat ammattitaitoa asentajilta ja peltisepiltä. Taloyhtiössä haluttiin olla varma lopputuloksen laadusta sekä siitä, että remontin varrella pystyttäisiin keskustelemaan urakoitsijan kanssa kaikista yksityiskohdista ja ratkaisuista.
-Alkuperäinen aikataulu oli kolme viikkoa, yksi viikko kullekin rakennuskokonaisuudelle. Ja siinä luvatussa aikataulussa pysyttiin. Vesivekin edustajan Jere Murron kanssa kommunikointi on koko prosessin aikana sujunut kiitettävästi, kehuu Kaj.
Tiilikuvio vaihtui lukkosaumaan
Aikaisempi tiilikuvioinen kate vaihtui Luja-Lauri-lukkosaumaprofiiliin, koska katolle tullaan myöhemmässä vaiheessa asentamaan vielä aurinkopaneelit. Ne pystytään kiinnittämään lukkosauman ponttiin, joten katteen läpi ei tarvitse porata reikiä. Katteen väriksi valittiin ruskea, joka istuu hyvin rakennusten ovien, ikkunalautojen ja muiden yksityiskohtien sävyihin. Lisäksi mustat aurinkopaneelit tulevat sulautumaan hyvin tummanruskeaan katteeseen.
Tyylikäs kokonaisuus muodostuu tarkkaan harkituista, viimeistellyistä yksityiskohdista. Nyt kun viimeiset rakennustelineet ovat juuri lähteneet pihasta, näkee, miten koko taloyhtiön ilme on muuttunut vanhojen punasävyisten katteiden vaihduttua linjakkaaseen, tummaan Luja-Lauriin. Kaj kertoo lopputarkastuksen olevan vielä edessä muutaman päivän kuluttua. Sen jälkeen Hyljetiellä päästään viettämään tulevaa kesää uudessa miljöössä – ja ilman huolta kattojen paikkailuista.
Koko taloyhtiön ilme on muuttunut vanhojen punasävyisten katteiden vaihduttua linjakkaaseen, tummaan Luja-Lauriin.