Seinäjokelaiset Heikki ja Minna Kotamäki ovat asuneet vuonna -78 rakennetussa omakotitalossaan parisenkymmentä vuotta. Yksikerroksisen talon perustukset on tehty ns. valesokkelirakenteella, mikä oli tuohon aikaan yleinen tapa. Salaojitus oli alkuperäinen, ja Heikillä oli hyvin tiedossa, että sille pitäisi jossain vaiheessa tehdä jotain.
Kuntoraportti paljasti huojentavia uutisia
– Olen ollut mukana tuttavan salaojatyömaalla, jossa kohteena oli samanikäinen ja -tyylinen talo. Siinä näki, miten salaojitus on aikoinaan tehty ja miten suuren remontin ylös nouseva kosteus voi saada aikaan. Senaikaiset salaojaputket olivat halkaisijaltaan puolet nykyisistä ja hiekan tukkimat. Kun tällaisessa matalasokkelisessa talossa salaojat pettää, niin silloin voi käydä huonosti.
Kotamäen talossa salaojat eivät kuitenkaan olleet oireilleet, joten remonttia oli vain lykätty. Heikki naurahtaa, että Vesivekin paikallinen edustaja, Syrjälän Markus, soitti kreivin aikaan. Heikillä oli jo sovittuna useammankin myyjän kanssa tapaamiset, joissa oli tarkoitus keskustella kodin lämmitysjärjestelmän uusimisesta. Jos siihen olisi ryhdytty, ei salaojia olisi vieläkään uusittu. Sen verran hintavia projekteja molemmat remontit ovat.
– Minkään hankalan ihmisen kanssa ei varmaan olisi salaojaremontista ryhdytty edes keskustelemaan, mutta Markuksen toimintaan ollaan kaikin puolin tyytyväisiä.
Toisella visiitillään Markus teki salaojituksen tilanteesta kartoituksen ja seuraavassa tapaamisessa raportti katsottiin yhdessä läpi. Raportista kävi ilmi, että salaojat olivat liian ylhäällä ja perustusten alaosassa kosteutta oli liikaa.
– Minulle raportissa ei sinällään ollut mitään yllättävää, koska tiesin että korjattavaa on. Melkeinpä olin huojentunut siitä, ettei sen suurempaa vahinkoa paljastunut. Vaikka alhaalla oli märkää, niin kosteus ei ollut vielä onneksi noussut muihin rakenteisiin.
Remontti onnistuu hyvin talvella
Heikki kertoo, että kuntoraportti on varmasti hyödyllinen dokumentti, jos ei ole selkeää tietoa kodin salaojituksen kunnosta. Heidänkään tapauksessaan kuvat, video ja mittaustulokset sekä Markuksen perusteellinen työ eivät jättäneet mitään epäselväksi.
Itse remontti alkoi maanantaina ja loppui perjantaina, siinä ajassa asennettiin myös uudet kourut ja syöksyt. Heikki oli yllättynyt siitä, että remontti onnistui niin hyvin talviaikaan.
Uutta lämmitysjärjestelmää saa Kotamäen koti nyt vielä odotella. Mutta kuten Heikki toteaa, ”lämmitellään nyt hetki vielä öljyllä, sillä mitä iloa on uudesta lämmityksestä, jos kodin perusta on märkä ja pilalla”.
”Kuntoraportti on varmasti hyödyllinen dokumentti, jos ei ole selkeää tietoa kodin salaojituksen kunnosta. Kuvat, video ja mittaustulokset sekä Markuksen perusteellinen työ eivät jättäneet mitään epäselväksi.”