Aluskatteet tekivät vasta tuloaan markkinoille, kun Heikki ja Margit Häivälä rakensivat omakotitalonsa maalaismaisemaan Ylivieskassa vuonna 1984. Katto päätettiin rakentaa ilman kallista uutuustuotetta. Talvisin käyttöullakon kosteus on tiivistynyt kuuraksi pellin alapuolelle ja yläpohjan eristeiden pysymistä kuivina on pitänyt seurata tarkasti. Kun alkuperäisen peltikaton naulaus alkoi pettämään ja rännitkin ruostuivat vaihtokuntoon, oli kattoremontin kilpailutuksen aika.
– Pyysimme tarjouksen kuudelta yritykseltä. Yksi niistä oli pari tuhatta euroa Vesivekiä halvempi, mutta se yritys on nyt konkurssissa ja meillä puolestaan on 10 vuoden takuu paperilla. Nyt olemme sanoneet tutuille, että sopikaa hinta suoraan Vesivekin myyjän kanssa, Heikki Häivälä sanoo.
Pisimmillään kattoremonttia arvioitiin tarjouksissa kahden viikon työmaaksi. Kun Vesivekin kattoasiantuntija Timo Tissari kertoi siihen menevän kaksi päivää sisältäen piipun pellityksen ja vesikourujen asennuksen, pariskunta jäi odottamaan uteliaana.
Vesivekin pojat ajoivat pihaan huhtikuisena torstaiaamuna. Neljään mennessä katto oli valmis: laudoitukset, aluskate ja profiilipelti paikallaan.
Sitä työskentelyä kannattaa käydä katsomassa! Ne pojat kyllä tiesivät mitä tekevät, Margit sanoo.
Työt jatkuivat seuraavana päivänä piipun pellityksellä ja vesikourujen asennuksella.
– Ripeästä tahdista huolimatta jälki on hyvää eikä mistään löydy moitittavaa. Miehet kiersivät vielä poimimassa purkutöissä lentäneet naulat talon ympäriltä isolla magneetilla. En ole ennen kuullut vastaavasta, Heikki toteaa.
Jos viimeistely oli huolellista, sitä oli työmaan valmistelukin. Vesivek varmistaa jokaisen työmaan kohdalla, että puretut ja keskeneräiset kohdat suojataan päivän päätteeksi. Kuten kovin usein, Häivälöiden kattoa ei tarvinnut lopulta suojata sen valmistuttua päivän päätteeksi.
– Vaihtoehtona oli, että uutta kattoa rakennetaan samalla kun toisella laidalla vielä puretaan, mutta tarkistin itse sadetutkan ja sanoin, että meidän puolesta purkutyöt voi tehdä yhdellä kertaa, Heikki sanoo.
Nyt remontoidaan 1990-luvun kattoja
Timo Tissari sanoo, että juuri 70-80–lukuisten talojen kattoja uusitaan paljon, mutta vajavainen tuuletus tai puutteellinen aluskate voi löytyä paljon uudemmistakin taloista.
– Itse asiassa juuri nyt remontoidaan runsaasti myös 90-luvulla tehtyjä kattoja, Tissari huomauttaa.
Vesivekin ratkaisu on tuplatuulettuva rakenne: Aluskatteen alla ja päällä on tuuletuslaudat, jotka varmistavat ilman kierron molemmin puolen aluskatetta.
1970-80–lukuisten talojen rakenne lisää aluskatteen merkitystä. Tuolloin aluskatteita ei vielä käytetty ja monessa talossa tyydyttiin painovoimaiseen ilmanvaihtoon. Hyvin tuulettuva aluskate toimii näissä taloissa tärkeänä perälautana, joka paikkaa muita puutteita.
– Aluskate kerää rakenteista yläpohjaan nousevan kosteuden, joka tuulettuu lappeella olevan ilmaraon ansiosta oikein tehdyssä katossa ulkoilmaan, Tissari tiivistää.
Yläpohjan tuuletuksesta huolehtiminen korostuu talojen ikääntyessä, sillä edellisvuosikymmenillä ilmanvaihtoa ja rakenteita ei suunniteltu nykyaikaista peseytymis- ja pesumääriä ajatellen. Kosteuskuorma hakeutuu lopulta yläpohjaan ja kohtaa siellä tiiviin vesikaton.
– Vaikka kosteutta ei tulisi sisältä, pakkasella ulkolämpötilan ja yläpohjan lämpötilaero aiheuttavat vääjäämättä kondensoitumista katon alapintaan. Tuplatuulettuva aluskate varmistaa ettei ongelmia pääse syntymään.
Yläpohjan ja aluskatteen tuuletuksen puuttuessa kosteus jää muhimaan rakenteisiin ja aiheuttaa ummehtunutta hajua tai pahimmillaan kosteusvaurion.
Jos yläpohjan kunto ja aluskateasiat mietityttävät, Tissari kannustaa soittamaan ammattilaiset paikalle arvioimaan tilanteen. Vesivekin asiantutijat arvioivat Oulun seudulla vuosittain noin 900 kattoa ja valtakunnallisesti yli kymmenkertaisen määrän.
– Noin puolessa tapauksista voimme sanoa omistajalle, että kaikki on kunnossa joko katon tai kattoturvatuotteiden puolesta. Mutta sitten on se toinen puolikas, jolle meillä on tarjota luotettava ratkaisu.