Huutokaupalla kunnon potti hyväntekeväisyyteen

Kevät on edennyt tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaalla verkkaiseen. Aurinko pilkistelee pilvenhattaroiden välistä, mutta mittari pysyy sinnikkäästi nollan tuntumassa ja raitis kevättuuli vihmoo paikalle saapuvia ihmisiä. Toppatakit ja pipot sekä kuuma hernekeitto pitävät kuitenkin väkijoukon sydämet lämpiminä. Se on tarkoituskin, sillä pian on alkamassa huutokauppa, jonka tuotot lahjoitetaan lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen. Huutokaupan meklarina toimii kukas muukaan, kuin itse Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki, ja häntä avustaa tuttu tiimi, rouva Heli Palsanmäki ja Markku Saukko.

Hämeen Laaturemontin Kempeleen uusi halli ja avajaistilaisuuden yleisöä.

Alussa oli Kimmo ja Hiace ja moottorisaha

Kimmo Riihimäki, moottorisaha ja Hiace, jonka takaluukku pysyi kiinni käytetyllä maalipensselillä.

Ennen huutokauppaa juhlistetaan kuitenkin Kempeleen uuden hallin avajaisia. Lavalle – tai tarkemmin sanottuna hallin valtavalle työpöydälle – nousee Hämeen Laaturemontin perustaja ja toimitusjohtaja Kimmo Riihimäki. Hänet tunnetaan myös nimellä ”Hiace-Kimmo”. Kutsumanimi juontaa juurensa 24 vuoden takaa, jolloin Kimmo nuorena miehenä perusti yrityksensä. Silloin elettiin vuotta 1993, eikä miehellä ollut rahaa yhtään, mutta visiota, rohkeutta ja innostusta sitäkin enemmän. Jotta yritystoiminta pääsi käynnistymään, Kimmon velimiehet – todennäköisemmin säälistä kuin luottamuksesta – lahjoittivat hänelle ruosteen kukittaman ja rämän Toyota Hiace -pakettiauton sekä pääoman osakeyhtiön perustamiseen. Moottorisahan Kimmo osti seuraavasta lapsilisästä. Näillä lähdettiin tekemään kattoremontteja Pirkanmaalle.

Hiace-Kimmon vaiherikas matka yrittäjänä

Helppoa tietä Kimmo ei valinnut, vaan vaikeuksia on riittänyt voitettavaksi yrittäjän matkan varrella. Lama kampitti liiketoimintaa ankarasti 90-luvun puolivälissä ja oma jaksaminen oli koetuksella. Koko homma oli kaatua, mutta vaihtoehtoja ei ollut, kun oli perhe elätettävänä. Oli ryhdistäydyttävä ja jatkettava työtä entistäkin sinnikkäämmin. Kimmo kiittääkin vuolaasti vaimoaan, joka on huolehtinut ja kasvattanut heidän lapsensa perheenisän ollessa käytännössä aina työn ääressä.

Lamavuosista päästyään yrityksen kasvupyrähdykset asettivat omat haasteensa. Kimmo oli työssään oivaltanut, miten kattoremontit voitaisiin tehdä fiksummin. Syntyi menestyskonsepti, jolla perinteisesti viikkokausia kestävät kattoremontit voitaisiin hoitaa jopa kahdessa päivässä. Niinpä töitä oli yhtäkkiä enemmän kuin ennätettiin tehdä. Sitten tarvittiin lisää työmiehiä, ja lisää tiloja tarvikkeiden varastointiin. Jälleen velimiehet riensivät jeesaamaan miestä vuokraamalla Kimmon yritykselle tilat – ilman varmuutta vuokranmaksusta. Kovan kysynnän vuoksi nekin tilat kävivät ennen pitkää pieniksi, joten yritykselle rakennettiin täysin uudet tuotantotilat Tampereen Pirkkalaan. Seuraavaksi Nurmijärvelle. Reilun kolmen vuosikymmenen aikana yritys on laajentunut ympäri Suomen, nyt myös Ruotsiin. Tällä kertaa juhlistetaan uuden tuotantohallin avajaisia Kempeleessä. Neuvonantajan mukaan sinne ei olisi pitänyt koskaan toimipaikkaa perustaa, mutta Kimmo oli toista mieltä.

Kuuluisa kirves vaihtoi omistajaa

Kimmo Riihimäki luovuttaa kuuluisan kirveen Uuno Kautolle.

Kempeleen avajaistapahtumassa Kimmo kutsuukin luokseen neuvonantajan, joka aikoinaan lausahti hänelle sanat: ”Kyllä kirveesi hakkaat ankarasti kiveen, jos tänne aiot yrityksesi toimintaa laajentaa”. Paikalle astelee pian 89-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä sympaattinen herrasmies Uuno Kautto, joka on toiminut Kimmon luottoneuvonantajana ja on hänelle ilmeisen tärkeä henkilö. Tänään on Kimmon hetki luovuttaa Uunolle takaisin se kuuluisa kirves. Kyllä vain Pohjoisen ihmisillekin on katto- ja ränniremontteja saanut tehdä. Ja tehdään varmasti jatkossakin, miksipä muutoin yritys olisi uutta tuotantohallia Oulun korkeuksille perustanut.

Uudenkin hallin sijaintipaikaksi valikoitui Kempele yrittäjäystävällisen kunnan vuoksi. Tonttineuvottelut kunnan kanssa kestivät vain yhden päivän ja rakentaminen voitiin aloittaa jo samalla viikolla, kun sopimus oli solmittu. Kimmo kiitteleekin lämpimästi kunnan päättäjien nopeaa reagointikykyä ja joustavuutta.

Sinnikkyydellä ja päämäärätietoisuudella menestykseen

Nuoresta ja kouluja käymättömästä miehestä onkin vuosien saatossa varttunut kokenut yritysjohtaja. Työ opettaa ja Kimmo on ollut nöyrä oppimaan. Yrityksen menestyksen taustalla onkin matkan varrella kertynyt vankka ammattitaito sekä luottamus omiin näkemyksiin yrityksen johtamisessa ja kehittämisessä. Lisäksi tarvitaan hyvät työntekijät ja erityisesti hyvä yhteishenki, jolla töitä tehdään.

Pirkkalan henkilökunnan kahviosta löytyykin miehen korkuinen plakaatti, johon on kirjattu ”Kimmon prinsiipit”, eli arvot, joihin jokainen laaturemonttilainen tietää ja joihin jokainen työntekijä on sitoutunut. Niitä on kaikkiaan 19 kappaletta, joista Kimmo mainitsee avajaistapahtuman puheessaan muutaman tärkeimmän: ”kaikki olemme samanarvoisia” ja ”älä jätä töitä muiden tehtäväksi, kun voit tehdä ne itsekin” sekä ”se mitä tehdään, tehdään kuin itselle”. Näillä periaatteilla kuin elää ja työtä tekee, pärjää. Siitä on osoituksena Hämeen Laaturemontti, joka on kasvanut 500 henkilöä työllistäväksi kattoalan kärkiyritykseksi, ja jonka yli 20000 kattoremonttiasiakkaasta 96% suosittelisi yritystä.

Hiace-Kimmon tarina on inspiroiva; se osoittaa, että sopivalla annoksella päämäärätietoisuutta ja periksi antamattomuutta sekä kunnioittamalla kanssaihmisiä– olivatpa he sitten työntekijöitä, yhteistyökumppaneita tai asiakkaita – saa asiat onnistumaan.

Keisari astuu lavalle ja tunnelma sähköistyy

Heli ja Aki Palsanmäki valmistautuvat hetken päästä alkavaan huutokauppaan.

Mutta palataanpa alkuun, hyväntekeväisyyshuutokauppaan, joka käynnistyi heti Kimmon puheenvuoron päätyttyä. Väkeä on kuin pipoa ja huutokaupattaviin tavaroihin on käyty ahkerasti tutustumassa. Ilmassa on jännitystä siitä, onnistuuko kukin huutamaan itselleen toivomansa tuotteen, vai päätyykö himoittu tuote jonkun paksumpilompakkoisen haltuun.

Tv:stä tuttu Huutokauppakeisari astelee korokkeelle perässään Markku, joka avustaa häntä kauppatavaroiden esittelyssä. Myös Heli on teltassaan valmiudessa rahastamaan myydyt tuotteet. Huutokaupattavat tuotteet ovat tulleet lahjoituksena paikallisilta urheiluseuroilta ja yrityksiltä sekä tietysti Laaturemontilta ja Vesivekiltä. Huutokauppakeisari kertaa vielä yleisölle, että kaikkien myytävien tuotteiden tulot ohjataan täysimääräisinä OYS:n lasten syöpäosastolle sekä paikallisille urheiluseuroille, joten lompakon nyörejä voi hyvällä syyllä löysätä.

Huutokaupassa nopeat syövät hitaat

Ensimmäisenä Markku nostaa esiteltäväksi kiiltävän kuparisen kahvipannun, jossa on Huutokauppakeisarin tiimin signeeraukset. Ensimmäinen tarjous on viisi euroa, mutta seuraava nostaa kymppiin ja sitä seuraava 15 euroon. Meklari osoittelee ahkerasti nuijallaan korotuksia tekevien huutajien suuntaan ja laskee tuon tuostakin kahteen, ja lopulta kolmeen. Nuija kopahtaa ja pannu lähtee uudelle omistajalle 500 eurolla – ja sama summa kilahti hyväntekeväisyyspottiin.

Seuraavana on vuorossa moottorisaha, jonka hinta kipuaa viiden euron korotuksin kiihkeästi. Se meinasi jo päätyä 150 eurolla jollekin, kunnes joku viime hetkellä korottaa ja alkaa kiivas kilpailu moottorisahan omistajuudesta. Sinnikkäin onnistuu saamaan sen itselleen lopulta 170 euron hintaan.

Huutokauppa jatkuu vauhdikkaasti ja meklarin suu käy taukoamatta. Ostajien pitää olla valppaina ja toimia nopeasti tai huutokauppakeisari ennättää laskea kolmeen ja kopauttaa nuijaansa jonkun toisen parhaaksi.

Vesivekin rännitarvikkeita lähtee vitosella ja parilla kympillä, sählymailoja ja treenikasseja muutamalla kympillä. Eräs yleisöstä huutaa itselleen neljä toimistotuolia á 40 euroa. Toinen onnistuu

Aki Palsanmäen ja Markku Saukon tiimityö huutokaupassa sujui saumattomasti.

huutamaan käytetyn kuomullisen peräkärryn kourukoneella, eli rännintekolaitteella,  hintaan 900 euroa. Sitten kaupataan kaasukäyttöinen trukki, käytetty sekin, mutta kuulemma toimiva peli. Alkuun kone ei kuitenkaan tahdo käynnistyä ja hinta meinaa jäädä 900 euron kieppeille. Lopulta (autettaessa imua pikkuisen käsin) kone hyrskähtää kuitenkin käyntiin ja kuskin kiepauttaessa sillä pienen esittelykierroksen hallin pihalla, trukista ryhdytäänkin huutamaan kilpaa. Hinta nousee tuhannella eurolla.

Viimeisenä vuorossa on Laaturemontin kattopeltieriä eri kokoisille omakotitaloille. Tarjolla oli punaista, vihreää ja mustaa peltiä sekä erilaisilla profiileilla kuvioituna. Muutamat ostajat olivat saapuneet paikalle selkeästi tätä hetkeä varten, sillä niistä käytiin kovaa kilpaa. Moni ostaja sai myös huutokaupan päättyessä myhäillä tyytyväisenä, koska oli onnistunut ostamaan kotiinsa uuden katon tarpeet vain 400-500 eurolla! Halvemman kattoremontin voi saada vain voittamalla Laaturemontin kattoremonttiarvonnassa, mutta siinäkin vain yksi voi sen voittaa.

Kempeleen huutokaupalla noin 12000 euron potti hyväntekeväisyyteen

Reilun parin tunnin kilpahuudon jälkeen kaikki tavarat on myyty. Lopuksi lasketaan huutokaupan tuotto, joka on huikeat 11925 euroa. Siitä noin 10000 euroa lahjoitetaan Oulun yliopistollisen sairaalan lasten syöpäosastolle ja loput noin 2000 euroa paikallisille urheiluseuroille, joita ovat Kempeleen Kiri, Oulun Luistinseura, Lippo ja Merikosken SBT.

Tilaisuuden päättyessä väki hörppäisee vielä munkkikahvit ja osallistuvat toiveikkaana Vesivek in ränniremontin arvontaan sekä Laaturemontin kattoremontin arvontaan, ennen kuin lähtevät koteihinsa. Kaikilla on hyvä mieli, koska vaikkei olisi onnistunut huutamaan itselleen yhtään tuotetta, niin tapahtuman tuotto menee niin hyvään tarkoitukseen. Myös Laaturemontin väki on tyytyväistä, koska hyvän tekeminen on osa heidän yrityskulttuuria. Koko yritystä ei olisi olemassa ilman ihmisiä, jotka ovat matkan varrella olleet valmiita auttamaan pyyteettömästi. Nyt on Kimmon vuoro antaa takaisin ja laittaa hyvä kiertämään.

Laaturemontin ja Vesivekin henkilöstö kiittää lämpimästi kaikkia tapahtumaan osallistuneita!

Katso video huutokauppatapahtumasta!