Kodin tunkkainen haju - mistä se johtuu?

salaojat

Kodin tunkkainen haju on yksi oire, jota kosteuden aiheuttamat home- ja sienikasvustot synnyttävät. Tunkkainen haju ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että talossa olisi vakavia kosteusongelmia. Ongelma voi johtua esimerkiksi huonosta ilmanvaihdosta. Tärkeää on kuitenkin aina selvittää syy hajuille. Vanhan talon, niin sanotun ”mummolan talon” tuoksu, kellarin tuoksu tai muu makea ja imelä tuoksu ovat aina esimerkkejä hajuista, joiden syitä olisi tärkeää selvittää pikimmiten. Nämä viestivät mikrobien toiminnasta talon rakenteissa.

Oman kodin tuoksuja ja hajuja ei välttämättä itse aina tunnista, sillä hajuaisti tottuu hajuihin nopeasti. Joskus on hyvä pyytää vieraita arvioimaan onko kodissa ylimääräisiä tunkkaisia tuoksuja. Hajuoireet ovat monesti sisäilmaongelmien ensimmäinen oire, joihin asukas tai vieras kiinnittää huomion.

Mistä tunkkainen haju johtuu?

Tunkkainen haju voi olla seurausta huonosta ilmanvaihdosta, joka nostaa ilmankosteutta ja asunnon lämpötilaa. Tämä puolestaan antaa otollisen kasvualustan mikrobeille ja sienikasvustoille ja on täten merkki ylimääräisestä kosteudesta asunnossa. Usein kosteus on vahvimmillaan märkätilojen kohdilla tai kellareissa. Ongelma voi johtua useasta eri tekijästä, joten onkin hyvä pyytää ammattilainen paikan päälle selvittämään ongelman juurisyy.

Ensimmäisenä tehtävänä kannattaa selvittää onko talon kivijalassa ja perustuksissa ylimääräistä kosteutta. Tämä on yleensä se ensimmäinen vaihe, josta kosteusongelmat lähtevät liikkeelle. Jos kosteus muhii pitkään talon perustuksissa, lähtee se leviämään sieltä talon muihin rakenteisiin, jolloin ongelmat muuttuvat vakavammiksi.

Ylimääräinen kosteus talon perustuksissa on aina merkki toimimattomasta salaojajärjestelmästä. Tällöin salaojat eivät kuljeta vettä pois talon edustalta oikealla tavalla. Kivijalan kosteuden ja salaojien toimivuuden selvität helpoiten varaamalla Vesivekin maksuttoman kuntotarkastuksen.

Mitä hajuhaitoista voi seurata?

Hajuhaitat ovat itsessään jo kiusallisia, mutta todellisuudessa ne viestivät paljon laajemmista ongelmista ja vaurioista. Sisäilmaongelmat eivät koskaan ole leikin asia, sillä ne voivat sairastuttaa kodissa asujan hyvin vakavasti ja myös kroonisesti. Lisäksi ne voivat aiheuttaa rakenteille peruuttamatonta vahinkoa, jota ei pysty helposti korjaamaan. Joskus sisäilmaongelmissa suositellaan hajuhaittojen poistoon esimerkiksi otsonointia, mutta jos sieni- ja homekasvustoja ei poisteta ja korjata, haju palaa nopeasti takaisin.

Kosteusvaurioiden korjaaminen voi muodostua hyvin kalliiksi tai jopa mahdottomaksi, jos niihin ei puututa ajoissa. Kosteuden aiheuttamien oireiden havaitseminen hyvissä ajoin ja niihin puuttuminen on paras keino suojata koti ja pidentää sen elinkaarta.

Mitä sisäilmaongelma korjataan?

1. Selvitä ensiksi mistä ongelma johtuu

Selvitä ensiksi, tuleeko kosteusongelma talon ulkopuolelta. Kosteus voi jäädä esimerkiksi muhimaan talon perustuksiin ja kivijalkaan, jolloin se pitkittyessään leviää talon muihin rakenteisiin. Ongelman saat helpoiten selville varaamalla Vesivekin maksuttoman kuntotarkastuksen, jossa selvitetään talon kivijalan mahdolliset kosteusongelmat. Käynnin päätteeksi saat kuntoraportin, jossa kuvataan tarkastuksessa tehdyt toimenpiteet ja esiin nousseet riskit.

2. Jos kosteusongelma ei johdu talon ulkopuolisesta kosteudesta?

Jos talon kivijalka on kuiva ja salaoja- ja sadevesijärjestelmät toimivat oikein, niin siinä tapauksessa on hyvä kutsua sisäilma-ammattilainen paikalle ja selvittää tarkemmin muun muassa kodin ilmanvaihtoa. Huono ilmanvaihto voi olla juurisyy tunkkaiselle hajulle, jolloin ongelma korjataan eri tavoin tapauskohtaisesti.

3. Yhtenä ratkaisuna voi olla salaoja- ja sadevesiremontti

Jos tunkkainen haju johtaa juurensa kosteudesta talon perustuksissa, on se merkki toimimattomista salaojista. Salaojaremontti on silloin tärkeää tehdä mahdollisimman nopeasti, jotta kosteus ei pääse leviämään entisestään talon muihin rakenteisiin.

Jos kyseessä on ennen 2000-lukua rakennettu talo, on talon salaojien käyttöikä keskimäärin noin 30-40 vuotta. Lue lisää salaojaremontista:

 

Hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi salaojaremonttia.

Lataa opas