Syysmyrskyt koettelevat kattoa – mitä tehdä, jos katto vuotaa?

kattoremontti

Sään ääri-ilmiöiden lisääntymisestä puhutaan paljon, ja syysmyrskyjä koetaan oletettavasti tänäkin syksynä. Rankat sadekuurot sekä voimakkaat tuulet rasittavat kodin rakenteita, myös kattoa. Jos vesi valuu tupaan, vahinkojen korjaus voi keventää kukkaroa roimasti. Vakuutuskaan kun ei lähtökohtaisesti korvaa kattovuodon aiheuttamia vaurioita.

Syyssateet näkyvät Vuotopäivystyksessä

Loppukesän ja syksyn rankkojen sadekuurojen aikaan Vesivekin Vuotopäivystyksessä puhelin pirisee taajaan. Jos vesi valuu huonetiloihin, kannattaa toimia nopeasti vahinkojen minimoiseksi. Ämpäri vintillä on yleinen ensiapu, muttei pidemmän päälle ole kestävä ratkaisu. Vuotopäivystyksestä lähetämme ripeästi ammattilaiset suorittamaan tarvittavat ensisuojaukset ja sopimaan jatkotoimenpiteistä. Päivystys palvelee jokaisena viikonpäivänä ja kaikkina vuorokaudenaikoina.

Usein vuotokohta on paikallinen ja helposti korjattavissa esimerkiksi läpiviennin tiivistämisellä. Jos katon rakenteet alkavat olla tiensä päässä, on yleensä järkevintä ja pitkällä tähtäyksellä edullisinta remontoida koko katto.

Piipun ja tuuletusputken juuret ovat tiivistämättä, kosteus on päässyt rakenteisiin ja eristeisiin. Pahvinen aluskate on myös tiensä päässä.

Ennaltaehkäise vesivahingot – tarkista yläpohja!

Mitä kauemmin katon vuotokohdat saavat tehdä tuhojaan rakenteissa, sitä kalliimmasta remontista puhutaan. Monelle tulee yllätyksenä, että vakuutus ei korvaa katon vanhenemisesta tai huollon laiminlyönnistä johtuvia vesivahinkoja.

Siksi on hyvä kiivetä kodin vintille eli yläpohjaan tarkistamaan katon kunto ainakin keväisin ja syksyisin. Mahdolliset ongelmakohdat kun on helpoimmin havaittavissa yläpohjasta käsin.

Vintillä kannattaa tarkistaa varsinkin läpivientien kohdat, eli savupiiput, viemärintuuletus- ja ilmastointiputket sekä antennien läpiviennit. Katon jiirit ovat myös riskialttiita kohtia, koska niiden kohdalle kertyy usein suurimmat vesi- ja lumimassat. Hyvin yleinen vuotokohta varsinkin vanhemmissa peltikatoissa on katteen kiinnityskohdat, kun ruuvit tai naulat ovat vuosien saatossa nousseet ylös eikä haperoitunut tiiviste pidä enää vettä.

Tarkista yläpohjassa nämä neljä kohtaa:

  1. Onko yläpohjassa kunnollinen aluskate?
  2. Onko yläpohjassa raikas ilma eli onko tuuletus riittävä?
  3. Ovatko katon läpiviennit ja katteen kiinnikkeet tiiviit?
  4. Näkyykö rakenteissa kosteutta tai värimuutoksia?

Kun aluskate on kunnossa ja yläpohjan tuuletus on riittävä, pienet katteen vuodot eivät aiheuta ongelmia riskikeleilläkään. Kosteus haihtuu ulkoilmaan eikä jää muhimaan rakenteisiin. Nykyaikaiset vedenpitävät aluskatteet yleistyivät vasta 90-luvulla; sitä ennen aluskatetta ei asennettu lainkaan tai käytettiin pahvisia aluskatteita, jotka aikaa myöten vettyvät ja alkavat vuotaa ja repeillä.

Rakennusten kosteusrasitustaso nousee tulevaisuudessa

Rakennusten kosteusrasitustaso tulee tutkimusten mukaan nousemaan tulevaisuudessa esimerkiksi viistosateiden sekä lämpimien talvien runsaiden vesisateiden myötä. Myös ilman kosteustaso kasvaa, mikä puolestaan hidastaa kuivumista. Nämä tekijät lisäävät homeen kasvua ja kosteuden kondensoitumista rakenteisiin.

Ongelmia tuottavat myös hulevedet, eli sade- ja sulamisvedet. Rajut sateet nostavat hulevesien määrän tasolle, joita puutteelliset salaojitukset ja sadevesijärjestelmät eivät välttämättä pysty ohjaamaan pois rakennusten vierustoilta.

Vesivek huomioi muuttuvan sään vaikutukset ratkaisuissaan

Sekä katto- että salaojaremontit ovat kuluttajalle isoja investointeja. Niissä käytettyjen rakenne- ja materiaaliratkaisujen tulee olla pitkäikäisiä ja suunniteltu niin, että ne toimivat myös muuttuvissa sääolosuhteissa. Vesivekin tuotekehitysosastolla on huomioitu ilmastonmuutoksen tuomat haasteet.

• Kestävin aluskate
Käyttämämme Vesivek Divoroll Pro™ -aluskate on tavanomaista painavampi, paksumpi ja kestävämpi. Se onkin ainoa hengittävä aluskate, jolla on 30 vuoden valmistajan takuu.

• 57 erilaista tuulettuvuusratkaisua
Sateiden ja ilmankosteuden lisääntyessä yläpohjan tuulettuvuuden merkitys korostuu entisestään. Käyttämämme tuplatuuletusrakenne takaa riittävän ilmankierron aluskatteen molemmin puolin. Osa vanhemmista kattorakenteista vaatii kuitenkin erikoisratkaisuja, ja siksi valikoimissamme on kaikkiaan 57 erilaista rakennetta, jotta jokaiselle katolle löytyy varmasti optimaalinen tuulettuvuusratkaisu.

• KINGI-kateruuvi
Vesivek käyttää kattoremonteissaan KINGI®-kateruuvia, jonka vuotamattomuustakuu on peräti 30 vuotta. Poikkiruostumattomuustakuu on 50 vuotta eli se on ainoa kateruuvi, joka kestää yhtä kauan kuin parhaat teräskatteetkin.

Homesuojattu puutavara
Vesivek on ensimmäisenä toimijana ottanut remonteissaan käyttöön puutavaran, joka on käsitelty vesiohenteisella ja 100 % energiakierrätettävällä puunsuoja-aineella. Näin katon alla ei muhi home- tai muut kasvustot.

• Kestävin pinnoite
Vesivek-kattopellit valmistetaan SSAB:n maalipinnoitetusta GreenCoat Pural BT Satin -teräksestä, joka tuo maksimaaliset ominaisuudet uv-säteilyä, korroosiota ja likaantumista vastaan. Peltiprofiiliemme esteettinen takuu on 25 vuotta, tekninen takuu 50 vuotta ja asennustakuu 5 vuotta.

Lataa kattoremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi kattoremonttia.

Lataa opas