Miten valita oikea kattomateriaali?

kattoremontti

Vesikatto on pitkäikäinen ja kallis investointi, joten oikean katemateriaalin valintaan kannattaa kiinnittää huomiota sekä uudisrakentamisessa että kattoa remontoitaessa. Eri materiaaleilla on omat vahvuutensa, ja niitä on hyvä punnita omia toiveita vasten.

Yleisimmät vaihtoehdot materiaalin suhteen ovat:

  • peltikatto
  • tiilikatto
  • huopakatto

Mieti, onko sinulle tärkeää katon kestävyys, helppo huollettavuus vai tietynlainen ulkonäkö. Esimerkiksi peltikaton etu on pitkäikäisyys ja helppohoitoisuus, kun taas tiili- ja huopakatot ovat sateella hiljaisia. Huopakatto on edullinen asentaa, mutta sen elinkaari on lyhyempi kuin tiili- ja peltikaton.

Kannattaa selvittää myös kunnan kaavamääräykset, koska ne saattavat asettaa omat rajoituksensa.

Peltikaton ominaisuudet ja ulkonäkö

Peltikate voi olla profiloitu, lukkosaumattu tai konesaumattu. Konesaumakatto on käsityönä tehtävä, perinteinen peltikate, jossa kattopellit saumataan toisiinsa kiinni ruuvaamisen sijaan. Myös läpiviennit, piiput, harjat ja jiiripellit saumataan kiinni kattoon. Konesaumattu peltikatto on kestävä ja pitkäikäinen, mutta sen asennus vaatii omat erikoisammattilaisensa. Paljon käsityötä vaativana konesaumaaminen on myös kalliimpi ratkaisu, joka sopii erityisesti vanhoihin arvokiinteistöihin sekä monimuotoisiin kattoihin.
Lue lisää konesaumakatosta artikkelistamme.

Lukkosaumakate muistuttaa ulkonäöllisesti konesaumakattoa, mutta sen asentaminen on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa eikä tarvitse erikoistyökaluja. Valmiiksi profiloidut teräspellit kiinnitetään ruuvaamalla ruoteisiin, seuraavan pellin pystysauma lukittuu edellisen päälle, ja ruuvit jäävät piiloon pystysauman alle.

Profiloitu pelti on yleisimmin väripinnoitetusta teräslevystä valmistettu profiililevy, joka valssataan ja kylmämuovataan eri kuviotyypeiksi. Profiilipeltejä on saatavana mm. tiilikuvioisena sekä suorauraisena aaltopeltinä. Tiilikuvioitu peltikattoprofiili onkin suosituin kattoprofiili Suomessa.

Peltikatteiden monista eri profiilivaihtoehdoista löytyy esteettisesti sopiva ratkaisu kaikkiin kiinteistöihin. Värivaihtoehdoista tavallisimmat ovat musta, ruskea, tummanharmaa, punainen ja vihreä. Artikkelistamme löydät tietoa siitä, miten valita katolle oikea peltiprofiili ja väri.

Vasemmalta tiilikuvioitu profiilikate, lukkosauma- sekä konesaumakate.

Peltikaton kestävyys

Peltikatot ovat erittäin kestäviä ja niiden elinikä voi olla jopa 50 vuotta asianmukaisella huollolla.

Ne kestävät hyvin sääolosuhteita, kuten rankkasadetta, lumikuormaa ja voimakasta tuulta.

Peltikatteen pitkäikäisyyteen vaikuttaa oleellisesti teräspellin ja sinkkikerroksen paksuus sekä pinnoitteen ja asennuksen laatu. Niihin kannattaakin kiinnittää huomiota vertailtaessa eri toimittajien tuotteita.

Peltikaton huolto

Peltikatto on helppohoitoinen katemateriaali, sillä liukkaalta pinnalta lehdet ym. roskat tulevat pääosin sateen mukana alas. Säännöllinen tarkastus ja puhdistus riittävät pitämään katon hyvässä kunnossa. Katolla liikkuessa ja sitä puhdistettaessa tulee varoa vaurioittamasta katteen pintaa. Lue lisää peltikaton huoltotoimenpiteistä.

Peltikaton hinta

Peltikatteen hinta on materiaalin suhteen samaa luokkaa kuin tiilikate, mutta asennustyö on nopeampaa. Siten se on suhteellisen edullinen ratkaisu.

Peltikaton hintaan vaikuttaa eniten katon laajuus ja sen muoto. Mitä enemmän katossa on neliöitä, sitä enemmän luonnollisesti tarvitaan materiaaleja ja työtä. Katon muoto eli kattotyyppi sekä läpivientien määrä vaikuttaa olennaisesti vaadittavaan työmäärään; mitä monimuotoisempi katto, sitä enemmän tarvitaan asennusaikaa. Voit lukea lisää hinnan määräytymisestä sivuiltamme.

Hintoja vertaillessa tulee kiinnittää huomiota itse pellin laadun lisäksi myös muihin käytettäviin materiaaleihin sekä rakenneratkaisuihin, mm. tuulettuvuuteen, aluskatteeseen ja kiinnikkeisiin.

Tekniset edellytykset peltikatteen asennukselle

Profiilipeltikaton vaatima kaltevuus vaihtelee yleensä 1:6 ja 1:9 välillä, konesaumakatto voidaan asentaa 1:10 loivuudelle. Nämä kaltevuudet ovat riittäviä varmistamaan, että vesi valuu tehokkaasti pois katolta.

Pelti on kevyt materiaali, joten se ei aseta erityisvaatimuksia alusrakenteiden kantavuudelle.

Tiilikaton ominaisuudet ja ulkonäkö

Tiilikatto on perinteinen, monien arvostama materiaali. Paksuna materiaalina se eristää hyvin ääntä ja vaimentaa sateen ropinaa sekä liikenteen melua. Tiilikatto tasaa myös lämpövaihteluja ja on kesähelteillä vilpoisampi vaihtoehto.

Perinteisesti tiilet valmistettiin polttamalla, mutta nämä savitiilet ovat väistyneet modernimman ja edullisemman betonitiilen tieltä. Betonitiilet tehdään kovalla paineella muotoon puristettavasta betonimassasta.

Tiiltä löytyy perinteisen aaltomuodon lisäksi myös modernina laattatiilenä. Suosituin väri on punainen, mutta saatavilla on myös musta sekä ruskean ja harmaan eri sävyjä.

Tiilikaton kestävyys

Tiili on oikein huollettuna pitkäikäinen materiaali ja voi kestää 40-50 vuotta, olosuhteista riippuen jopa pidempäänkin. Varjoisemmilla pihoilla, joissa katolle kertyy paljon lehtiä ym. orgaanista roskaa, tiilikaton puhdistuksen merkitys korostuu.

Tiili on huokoinen materiaali, joka imee vettä sisäänsä. Siksi tiilikaton pinnoitteella ja sen laadulla on iso merkitys, koska sen tehtävä on pitää vesi tiilen ulkopuolella. Suojapinnoite kuitenkin kuluu ajan saatossa, jolloin vesi alkaa imeytyä kattotiilien huokosiin. Pakkasella tämä kosteus jäätyessään laajenee ja pakkasrapautuminen alkaa.

Tiilikaton huolto

Roskat, sammal ja muu orgaanien aines tiilikaton pinnalla nopeuttaa rapautumista, siksi tiilikatteen säännöllinen puhdistaminen syksyisin ja keväisin on erityisen tärkeää. Sammal ja jäkälä syövät tiilen sisällä olevaa kalkkia. Tällöin tiili haurastuu ja imee enemmän vettä sisäänsä, mikä nopeuttaa rapautumista.

Varsinkin juuri asennetulta katolta saattaa ensimmäisten talvien jälkeen löytyä haljenneita tiiliä, ne tulee vaihtaa uusiin. Tiilikatolla liikkuessa tulee varoa vaurioittamasta tiiliä. Erityisesti jos katolle on asennettu aurinkopaneelijärjestelmä, kannattaa huomioida kannakkeiden tiilille aiheuttama murtopaine.

Tiilikate kannattaa pinnoittaa kerran-kaksi elinkaarensa aikana. Kun pinnoitus tehdään ajoissa, tiilikate säilyy suojassa vedeltä ja rapautumiselta ja saa siten lisää käyttövuosia.

Tekniset edellytykset tiilikatteen asennukselle

Tiilikate soveltuu katoille, joiden kaltevuus on vähintään 1:5, joten loiville katoille se ei sovellu.

Tiilikate on peltikatetta painavampi materiaali, joten materiaalia valittaessa täytyy huomioida, kestävätkö alusrakenteet tiilikatteen ja lumikuorman painon.

Tiilikaton hinta

Tiilikate on materiaalina suurin piirtein samaa luokkaa kuin peltikate, mutta asennus on työläämpää ja nostaa siten katon hintaa. Asennuksessa tulee kiinnittää erityistä huomiota alusrakenteisiin, sillä painavampana katemateriaalina tiili vaatii laadukkaat pohjatyöt.

Aluskate tulee asentaa erityisellä huolella: tiilikatto itsessään ei ole täysin tiivis, vaan kovilla sateilla tai raskaan lumimassan alla se päästää saumoistaan hieman vettä sisään. Tämän vuoksi tarvitaan laadukas hengittävä aluskate, joka asennetaan ja tiivistetään asianmukaisesti.

Tiilikaton hintaan vaikuttaa eniten katon laajuus ja sen muoto. Mitä enemmän katossa on neliöitä, sitä enemmän luonnollisesti tarvitaan materiaaleja ja työtä. Katon muoto eli kattotyyppi sekä läpivientien määrä vaikuttaa olennaisesti vaadittavaan työmäärään; mitä monimuotoisempi katto, sitä enemmän tarvitaan asennusaikaa. Voit lukea lisää hinnan määräytymisestä sivuiltamme.

Huopakaton ominaisuudet ja ulkonäkö

Huopakatto eli bitumikatto on helppo asentaa ja soveltuu kaikille kattotyypeille – niin jyrkille, loiville kuin monimuotoisillekin katoille. Kattolaattojen (eli palahuovan) ja itseliimautuvien tiivissaumakatteiden asennus sujuu ilman erikoistyökaluja.

Huopakatot eristävät hyvin ääntä, joten esimerkiksi sateen ropina ei häiritse. Joustavuutensa ansiosta huopa taipuu mitä monimuotoisimmille katoille, joissa voi olla runsaastikin kulmia, jiirejä ja yksityiskohtia.

Huopakaton päämateriaali on bitumi, joka on käsitelty erilaisilla lisäaineilla parantamaan sen kestävyyttä ja joustavuutta eri lämpötiloissa. Huopakatto onkin erityisen suosittu tasakattoisissa rakennuksissa, koska se tarjoaa hyvän suojan vuotoja vastaan.

Tyypillisimmät huopakatetyypit ovat palahuopa, kolmiorimakate ja tiivissaumakate eli kattohuoparulla. Perinteinen palahuopa on symmetrinen ja kuusikulmainen, mutta valikoimissa on myös modernimpia muotoja. Värivaihtoehdot ovat tavallisesti musta, harmaa, punainen, ruskea ja vihreä.

Kolmiorimakate sopii erityisen hyvin historiallisiin kohteisiin sekä tyyliltään perinteisten rakennusten katteeksi. Katteessa on nimensä mukaisesti kolmion muotoiset rimat, jotka tuovat linjakkuutta ja kauniin muodon katolle.

Huopakaton kestävyys

Huopakattojen kestoikä on yleensä 15–30 vuotta eli ne ovat lyhytikäisempiä ratkaisuja kuin pelti- ja tiilikate. Huopakaton elinkaari riippuu useasta tekijästä, kuten oikeaoppisesta asennuksesta, säännöllisestä huollosta ja ympäristön olosuhteista. Voimakkaat lämpötilamuutokset ja sään aiheuttama kuormitus lyhentävät käyttöikää huomattavasti.

Huopakatteen huolto

Huopa- kuten tiilikatekin vaatii tarkempaa huoltoa ja puhdistamista kuin peltikate. Lehdet ja muu orgaaninen aines huopakaton pinnalla edesauttaa sammaloitumista, siksi säännöllinen puhdistaminen syksyisin ja keväisin on erityisen tärkeää. Poista roskat kevyesti harjaamalla, vaurioittamatta kattopintaa. Tarvittaessa voi käyttää sammaleenpoistoon tarkoitettuja puhdistusaineita.

Jos huopakatteessa havaitsee korjaamisen tarvetta, korjaukset kannattaa tehdä heti suurempien vaurioiden välttämiseksi. Pikku kittaukset sujuvat useimmiten omatoimisesti. Ammattilaisten puoleen tulee kääntyä aina, jos tarvitaan tulitöiden tekemistä.

Tekniset edellytykset huopakatteen asennukselle

Palahuopa soveltuu katoille, joiden kaltevuus on 1:5 tai jyrkempi. Kolmiorimakatto vaatii vähintään kaltevuuden 1:3.

Tiivissaumakate soveltuu katoille, joiden kaltevuus on 1:2 – 1:20. Kattokaltevuuksilla 1:15 – 1:20 tulee käyttää aluskermiä. Tätäkin loivemmille katoille löytyy kaksikermikatteita, joiden asennus on jo ammattilaisten työtä. Tasakatoilla eli niin sanotuilla loivilla katoilla bitumiset katteet ovatkin suurten kestävyysvaatimusten vuoksi ehdottomasti yleisin katemateriaali.

Materiaalina huopa on kevyttä, mutta se vaatii allensa umpilaudoituksen, mikä nosta katon kokonaispainoa.

Huopakaton asennusta ei voi tehdä kylmällä säällä, sillä huopa muuttuu jäykemmäksi, mikä vaikeuttaa sen käsittelyä ja asentamista. Lisäksi liiman tarttuvuus heikkenee alhaisissa lämpötiloissa, mikä voi johtaa heikompaan lopputulokseen ja jopa vuotoihin.

Huopakaton hinta

Huopa on materiaalina edullisempi kuin pelti tai tiili. Huovan käyttöikä on kuitenkin huomattavasti lyhyempi, joten vaihtoehtoja punnitessa kannattaa harkita ratkaisun elinkaarikustannuksia.

Huopatuotteista rullahuovan asentaminen on nopeampaa ja siten edullisempaa kuin palahuovan. Hintaan vaikuttaa myös se, puretaanko vanha huopa uuden katteen tieltä. Joskus on järkevää jättää vanha huopakate uuden alle.

Huopakaton hintaan vaikuttaa eniten katon laajuus ja sen muoto. Mitä enemmän katossa on neliöitä, sitä enemmän luonnollisesti tarvitaan materiaaleja ja työtä. Katon muoto eli kattotyyppi sekä läpivientien määrä vaikuttaa olennaisesti vaadittavaan työmäärään; mitä monimuotoisempi katto, sitä enemmän tarvitaan asennusaikaa. Voit lukea lisää hinnan määräytymisestä sivuiltamme.

Lataa kattoremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi kattoremonttia.

Lataa opas