Mikä on kattoturvan huolenpitosopimus?

ammattilaiset kattoremontti kattotuotteet

Kattoturvallisuus on teknisesti vaativa ja monia vastuukysymyksiä sisältävä kokonaisuus. Mitä suurempi kiinteistökanta on, sitä enemmän vaaditaan aikaa, resursseja ja tietämystä kokonaisuuden hallitsemiseksi.

Vesivekin huolenpitosopimus on turvallinen, huoleton ja helppo tapa varmistaa, että kiinteistön kattoturva on ajan tasalla.

Ovatko kiinteistösi kattoturva-asiat varmasti kunnossa?

Kiinteistönomistajan vastuulla ja hoidettavana on moninaisia rakennukseen ylläpitoon liittyviä kokonaisuuksia.

Esimerkiksi seuraavat kattoturvallisuuteen liittyvät kysymykset jäävät usein valitettavan vähälle huomiolle:

  • Onko katoilla lain edellyttämät kulkutiet sekä putoamissuojaus?
  • Onko vuosittaiset määräaikaistarkastukset tehty?
  • Missä sijaitsevat tarvittavat putoamissuojavarusteet sekä kattoturvadokumentaatiot?

Katolla joudutaan tekemään säännöllisesti erilaisia huoltotöitä. Kun työskennellään korkealla, on työturvallisuus korostuneessa asemassa. Paitsi huoltotöitä tekeville, katon on luonnollisesti oltava turvallinen kiinteistön asukkaille, rakennuksessa työskenteleville, ohikulkijoille sekä ympäristölle.

Myös vanhempien kiinteistöjen kattojen on täytettävä tämänhetkiset turvallisuusnormit. Eli vaikka katto on rakennusaikanaan ollut sen ajan määräyksien mukainen, se voi nykyisten turvallisuusnormien valossa olla auttamattomasti vanhentunut.

Vastuiden lisäksi kannattaa muistaa myös hyödyt. Asianmukaisesti varusteltu katto mahdollistaa sujuvat huoltotyöt ja tuo siten selkeää säästöä pitkällä aikavälillä.

Säännölliset tarkastukset ja huollot pitävät rakennuksen terveenä ja pidentävät rakenteiden sekä koko kiinteistön elinkaarta.

RakMK F2 ei ole enää voimassa

Kattoturvallisuuden aikaisempi ohjenuora RakMK F2 on korvattu uudella asetuksella, Ympäristöministeriön asetuksella rakennuksen käyttöturvallisuudesta 2017.

Muita huomioitavia määräyksiä ovat:

  • Työturvallisuuslaki 738/2002
  • Pelastuslaki 379/2011
  • Järjestyslaki 27.6.2003/612
  • Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta 26.3.2009/205.

Lisäksi huomioitava RT-ohjekortit ja kattoturvatuotteita koskeva EU- sekä kansallinen lainsäädäntö.

Vesivekin kattoturvan huolenpitosopimuksen hyödyt

A. Helppous

Hoidamme asiakkaan puolesta kiinteistökannan kartoitukset ja teemme esityksen mahdollisista korjaustoimenpiteistä sekä niiden priorisoinnista.

Otamme vastuullemme säännöllisesti toistuvat tarkastukset, jotta asiakkaan ei tarvitse huolehtia niistä.

Hoidamme ja ylläpidämme tarvittavan dokumentaation.

B. Tietoisuus

Kartoituksistamme asiakas saa ajantasaisen tiedon kiinteistöjensä kattoturvan sekä sadevesijärjestelmien tilasta ja mahdollisista päivitystarpeista. Tämä helpottaa budjetointia ja pidemmän tähtäyksen suunnittelua.

C. Vastuullisuus

Huolenpitosopimus varmistaa, että kiinteistöjen kattoturvallisuus ja siihen liittyvä dokumentaatio on kaikkina aikoina ajan tasalla. Näin kiinteistö on turvallinen sekä katolla huoltotöitä tekeville että rakennuksessa ja sen ulkopuolella liikkuville.

Tarvittaessa koulutamme asianosaiset kattoturvan oikeaan käyttöön. Näin asiakas saa varmuuden siitä, että vastuukysymykset on hoidettu asianmukaisesti.

Vesivekin kattoturvakoulutukset on tarkoitettu kaikille, jotka työnsä tai asemansa puolesta tarvitsevat ajantasaista tietoa korkealla työskentelystä.

Huolenpitosopimukseen sisältyvät palvelut

1. Vesivek-kattoturvakatselmus

Tarkastukset antavat kattavan kuvan kiinteistön kattoturvasta. Selkeän informaation pohjalta on helppo suunnitella ja budjetoida mahdollisia korjaustoimenpiteitä.

2. Kattoturvaratkaisujen suunnittelu

Kattoturva-asiantuntijoillamme on viimeisin tieto alan säädöksistä sekä tuotteista. Suunnittelemme toimivimmat ratkaisut uusien ja vanhojen kiinteistöjen katoille.

3. Kattoturvatuotteiden asennus

Omat, paikalliset asentajat, alan ensimmäinen ISO-sertifioitu asennus. Viiden vuoden asennustakuu.

4. Laadukkaat kattoturvatuotteet

Kestävät ja turvalliset tuotteet suoraan omalta tehtaalta toimitettuna, markkinoiden parhailla takuilla. Tuotteiden laadun takana on yli 40 vuoden tuotekehitys sekä kattavat VTT:n testit.

5. Vesivek-kattoturvakoulutukset

Räätälöidyissä koulutuksissa käydään läpi teorian ja käytännön tasolla lainsäädäntö, tuotteet ja niiden oikeaoppinen käyttö.

6. Lakisääteiset määräaikaistarkastukset

Kattoturvatuotteet on määräaikaistarkastettava vuosittain. Vesivek hoitaa tarkastukset asiakkaan kaikissa kiinteistöissä automaattisesti.

7. Pilvipalvelu

Kaikki asiakkaan kattoturvadokumentit on tallennettuna pilvipalveluun, jossa ne on helposti asianosaisten löydettävissä.

8. Vesivek-turvakaappi

Turvakaapista löytyy kootusti ajantasainen informaatio sekä kiinteistössä tarvittavat putoamissuojausvarusteet ja QR-koodit opastusvideoihin. Sisältö pidetään ajan tasalla Vesivekin toimesta.