Kattoturvatuotteet tuovat turvaa katolla liikuttaessa ja sinne noustessa. Kattoturvaan kuuluvat myös lumiesteet, joiden tehtävä on suojata kodin rakenteita sekä ihmisiä ja omaisuutta.
Tästä artikkelista opit, mitä kattoturvatuotteita katolla tulee olla ja mitä laki ja asetukset niistä sanovat.
Lain määräykset lumiesteistä
Katon lumiesteet varmistavat, että lumi ei putoa katolta hallitsemattomasti ja aiheuta vaaraa ihmisille, lemmikeille tai omaisuudelle.
Lumiesteillä on myös toinen tärkeä tehtävä kiinteistön kosteudenhallinnassa: lumiesteiden ansiosta lumi sulaa katolla, josta vesi ohjautuu sadevesijärjestelmään eikä rasita kodin perustuksia.
Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta määrittelee, että sisäänkäynnit, kulkuväylät, leikki- ja oleskelualueet sekä rakennusta ympäröivä katualue pitää suojata katolta putoavalta lumelta ja jäältä lumiesteillä.
Myös järjestyslain mukaan rakennuksen omistajan on huolehdittava, ettei rakennuksesta putoava lumi tai jää aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle.
Lumiesteiden valinnassa huomioidaan mm. aluekohtaiset lumikuormat, katemateriaali, katon kaltevuus sekä lappeen pituus. Lue artikkelistamme lisää lumiesteiden valinnasta.
Määräykset seinätikkaista ja katon kulkuteistä
Katolle nousu ja siellä kulkeminen turvataan joukolla kattoturvatuotteita:
- Seinä- eli talotikkaat (nousutikkaat) mahdollistavat turvallisen katolle nousun.
- Räystäältä ylös harjalle liikuttaessa käytetään lapetikasta tai kattoporrasta.
- Kattosilta mahdollistaa turvallisen liikkumisen katon harjan suuntaisesti eli vaakasuunnassa.
Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta sisältää seuraavat määräykset:
- Katon huoltolaitteille on oltava turvallinen, helppokäyttöinen ja katkeamaton kulkutie.
- Yli 1:8 kaltevalla katolla on käytettävä kattosiltaa, lapetikasta, kattoporrasta, askeltasoja tai jalkatukia.
- Yli 9 metriä ja enintään 28 metriä korkeissa rakennuksissa ullakolle ja katolle on päästävä sekä sisä- että ulkokautta ja yli 28 metriä korkeissa rakennuksissa sisäkautta.
- Rakennuksessa, jonka korkeus ylittää 9 metriä, on oltava kiinnitysrakenteet turvaköysiä varten.
Myös pelastuslain mukaan tikkaat ja katon kulkutiet on pidettävä sellaisessa kunnossa, että nuohoustyö voidaan suorittaa turvallisesti. Jos kulkutiet eivät ole turvalliset, nuohoojalla on oikeus kieltäytyä työstä. Nuohoojalla on lisäksi velvollisuus ilmoittaa puutteista kirjallisesti pelastuslaitokselle.
Huoltoa ja tarkastamista vaativat piipun lisäksi mm. huippuimurit, antennit ja aurinkopaneelit. Aurinkopaneeleiden yleistyttyä niitä asennetaan valitettavan usein siten, että huoltomahdollisuuksia ei ole huomioitu.
RT-kortit (Rakennustieto-kortti) antavat tarkempia ohjeistuksia rakentamiseen, suunnitteluun ja kiinteistönhoitoon. Vesikaton turvavarusteet -RT-kortti ohjeistaa, että talotikkaan tulee olla kestävä, kiinteästi asennettu sekä turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti sijoitettu.
Yleensä tikkaat sijoitetaan rakennuksen päätyyn, jossa ne eivät joudu lumikuormalle alttiiksi. Jos talotikkaat asennetaan sivuräystäälle, ne suojataan lumiesteillä.
Mikäli nousukorkeus on yli 8 m, tulee nousutikas varustaa nousuturvakiskolla tai selkäkaarilla. Paikoissa, joissa halutaan estää asiatonta kiipeilyä tikkaille, tikkaisiin voidaan asentaa kiipeilyeste.
Vesivek on kehittänyt edistyksellisen Helmi-tikkaan, jota voidaan käyttää sekä nousu- että lapetikkaana. Vesivekin kattosilta, lapetikas ja kattoportaat täyttävät luokan 2 vaatimukset. Se tarkoittaa, että niihin voi kiinnittäytyä turvaköydellä katon huoltotöitä tehdessä.
Liukutikasta käytetään yleensä päiväkodeissa, kouluissa ja muissa rakennuksissa, joissa halutaan estää aiheetonta kiipeilyä. Sivutikasta käytetään, kun halutaan talotikas kyljittäin kiinni seinään.
Turvatikkaat ja muut hätäpoistumistiet
Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta määrää, että rakennuksesta on voitava poistua turvallisesti tulipalossa. Uloskäytävän on johdettava ulos maan pinnalle tai muulle palon sattuessa turvalliselle paikalle.
Käytännössä siis kodin jokaisesta kerroksesta on oltava mahdollisuus poistua kahta eri reittiä. Ylemmistä kerroksista varateinä voivat toimia parvekkeet tai ikkunat. Jos pudottautumiskorkeus maanpinnalle tai muulle palossa turvalliselle paikalle on yli 3,5 metriä, laskeutuminen tulee turvata turvatikkailla eli palotikkailla.
Poistumisputkien avulla mahdollistetaan sivuttaissiirtyminen seinällä ikkunalta turvatikkaille. Laukaistavaa hätäpoistumistikasta käytetään kohteissa, joissa julkisivuun halutaan mahdollisimman huomaamaton hätäpoistumistie.
Kattoturvatuotteita löytyy siis melkoinen valikoima. Jos mietit, onko kotisi kattoturva ajan ja lain määräysten tasalla, paikallinen asiantuntijamme tarkistaa tilanteen veloituksetta.