Kotitalousvähennys heikkenee vuonna 2025 – miten muutos konkretisoituu kodin remonteissa?

kattoremontti rännit salaojat

Hallituksen säästökuurin kohteeksi on joutunut myös kotitalousvähennys. Vähennys on ollut oiva kannustin kotien kunnostamiseen ja edistänyt osaltaan myös harmaan talouden kitkemistä.

Valtiovarainministeriön ehdotus kotitalousvähennyksen leikkaamiseksi hyväksyttiin budjettiriihessä, ja esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle 23. syyskuuta. Ehdotuksen mukaiset heikennykset tulevat voimaan ensi vuoden verotuksessa.

Mikä on kotitalousvähennys?

  • Kotitalousvähennyksen voi saada kodin tai vapaa-ajan asunnon remontista, esimerkiksi kattoremontista, salaojaremontista ja ränniremontista, sekä kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä.
  • Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta ja vain työn osuudesta.
  • Vähennys myönnetään sinä vuonna, jona työkorvaus on maksettu.
  • Vähennykseen ovat oikeutettuja kaikki samassa taloudessa asuvat henkilöt, joilla on verotettavaa tuloa ja jotka ovat osallistuneet vähennykseen oikeuttavan työn maksuun.

Mikä on tulevan muutoksen nettovaikutus kotitalouksille?

Esityksen mukaan kotitalousvähennyksen enimmäismäärä laskee nykyisestä 2 250 eurosta 1 600 euroon henkilöä kohden. Työn osuudesta korvattava vähennysprosentti pienenee 40 prosentista 35 prosenttiin. Myös omavastuu nousee nykyisestä 100 eurosta 150 euroon.

Muutos tarkoittaa siis 650 euroa pienempää vähennysoikeutta henkilöä kohden (2250 – 1600). Jos kotitaloudessa pariskunnasta molemmat hyödyntävät kotitalousvähennyksen, nettovaikutus on -1300 euroa.

Verotuksessa on ensi vuonna oikeutettu maksimivähennykseen 1600 euroa, jos työn osuus remontista on 4 572 euroa (4 572 x 0,35% = 1600 €). Tämän vuoden puolella maksimivähennyksen 2 250 euroa saa, jos työn hinta on 5 875 euroa.

Muista varmistaa, että yritys / yrittäjä, jolta tilaat työsuorituksen, kuuluu ennakkoperintärekisteriin, sillä se on edellytys vähennyksen myöntämiselle. Asian voi tarkistaa veloituksetta YTJ-rekisteristä.

Remontit kannattaa teettää tämän vuoden puolella!

Jos siis olet harkinnut kodin tai mökin remontointia, teettämällä työn nyt voit kotitaloudessasi säästää jopa tuon 1400 euroa. Vähennyksen saa tehdä myös remontista, joka tehdään henkilön tai hänen puolisonsa vanhempien tai isovanhempien kotona tai vapaa-ajan asunnossa.

Nyt on muutoinkin järkevä aika tarkistuttaa katon, rännien ja salaojituksen kunto, jotta koti pysyy suojassa syksyn sateilta ja tulevan talven lumikuormilta. Jos korjaustarpeita ilmenee, remonttiajan ehtii vielä saada tämän vuoden puolelle.

Lataa kattoremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi kattoremonttia.

Lataa opas