Kun salaojaremontin tekee talviaikaan, piha on kesällä priimakunnossa. Vesivekin Kesäkone sulattaa lumen ja jään perustusten ympäriltä samalla, kun lumi ja routa suojaavat pihan kasvillisuutta ja nurmikkoa ylimääräisiltä vaurioilta.
Yhä useampi suomalainen haluaa toteuttaa salaojaremontin talvella. Siksi Vesivek otti käyttöön Kesäkoneen. Sen avulla talviset olot voidaan valjastaa remontin avuksi. Vesivekin salaojapuolen asiantuntijan Pekka Leppäsen mukaan talviremonttien taustalla on monia järkisyitä.
– Ensinnäkään talvisin piha ei yleensä ole niin kovassa käytössä. Lisäksi routa ja jää sitovat maa-ainesta, jolloin kaivanto pysyy pienempänä, kun sen reunat eivät romahtele. Maaperä ei myöskään pöllyä läheskään niin paljoa kuin kesällä, Pekka listaa.
Myös pihavauriot jäävät pieniksi, kun talvi suojaa jo luonnostaan kasveja ja nurmikkoa.
Talviremontin suureksi eduksi voidaan laskea myös se, että kesän juhlissa puutarha on kunnossa eikä kaivettuna auki. Remontin kaivuualueelle voidaan istuttaa uusi nurmikko jo keväällä.
Lumien sulaessa maa on luontaisesti märkä, joten uuden nurmikon kasvuun lähtö ei vaadi erillistä kastelua talousvedellä. Lumien sulaminen aiheuttaa myös suurinta rasitusta salaojajärjestelmälle.
Talviremontin jälkeen järjestelmä on kunnossa ja rengittää sulamisvedet oikeaan paikkaan.
Luotettava prosessi kesät talvet
Salaojaprojekti käynnistyy vuodenajasta riippumatta Vesivekin kuntotarkastuksella. Se toteutetaan aina samanlaisen, tarkkaan laaditun protokollan mukaisesti. Kun tulee remonttipäätösten aika, ne voidaan perustaa asiantuntijan keräämään tutkittuun tietoon.
Talviremontin suureksi eduksi voidaan laskea myös se, että kesän juhlissa puutarha on kunnossa eikä kaivettuna auki.
– Salaojien kuntotarkastuksessa käydään läpi esimerkiksi maan kallistumat sekä perustusten lähellä olevat riskikasvit. Jotkut kasvit vaativat paljon kastelua, ja isot juuret voivat tukkia salaojat tai kasvaa kivijalan halkeamiin ja laajentaa niitä. Sitten varmistetaan, että katon syöksyvedet on johdettu hallitusti pois, Pekka kertaa.
– Mahdollisten tarkastuskaivojen veden pintakorkeus mitataan ja putkistot kuvataan tarpeen vaatiessa. Sen jälkeen tehdään koekaivuu, jossa analysoidaan kivijalan kunto, eristystilanne ja seinustan maa-aines. Tarvittaessa koekaivuu tarjoaa myös mahdollisuuden kurkistaa maan alle salaoja- tai sadevesiviemäröintiputkiin.
Jos remontille ei nähdä kuntotarkastuksessa tarvetta, sitä ei tietenkään kannata toteuttaa. Jos ongelmia kuitenkin havaitaan, Vesivekin asiantuntijat laativat korjausehdotelman niiden ratkaisemiseksi. Siinä selvitetään yksityiskohtaisesti, mitä ollaan tekemässä ja miksi.
Itse remonttiprojekti aikataulutetaan asiakkaalle sopivaan ajankohtaan. Lopuksi käydään läpi projektin mahdollisesti vaatimat lupa-asiat, tilataan tarvittavat tuotteet ja informoidaan asiakasta projektin käynnistymisestä.
Talvisella työmaalla Kesäkone pääsee hommiin heti, kun Vesivekin tiimi on hoitanut tontin lumityöt. Talon ympärille asennettu putkisto sulattaa lumen ja roudan perustusten juurelta noin vuorokaudessa. Kun maa on sulaa ja mahdolliset esteet on siirretty sivuun, aloitetaan kaivuutyöt. Kaivantoon asennetaan patolevyt sekä putkistot. Sitten maa-aines vaihdetaan nykyaikaiseen salaojasepeliin.
– Multa, savi tai hiekka sitovat kosteutta. Salaojasepeli antaa veden valua sinne mihin se kuuluu, eli pohjalla sijaitsevaan putkistoon, Pekka täsmentää.
Kun perustukset on eristetty routavaurioiden ehkäisemiseksi, talon seinustat viimeistellään kapillaarimurskareunuksella.
Hyödyllinen, mutta helppohoitoinen
Remontoidut salaojat ovat suhteellisen helppohoitoiset. Minkä tahansa muun järjestelmän tavoin ne vaativat kuitenkin puhtaanapitoa ja säännöllistä tarkastamista.
– Sadevesisuppiloihin tulee katolta ohjattujen vesien mukana paljon lehtiä ja roskaa. Suppilot on syytä puhdistaa, jos sihtiin on kerääntynyt roskaa. Tarkastuskaivoihinkin olisi hyvä kurkata kerran vuodessa, ettei veden pinta ole noussut yli putkilinjojen. Lisäksi putkistot olisi hyvä huuhdella ja tarkastaa noin 10 vuoden välein. Siihen kannattaa pyytää avuksi ammattilainen, Pekka kertoo.