Vesivek on toiminut kattojen ja vedenohjauksen kanssa jo 40 vuotta, mutta helmikuusta 2021 lähtien tuotevalikoimiin on kuulunut myös maanalainen kosteudenhallinta, salaojat ja sadeviemäröinnit. Uusille tuotteille on ollut reilusti kysyntää.
Vesivekin myyntipäällikkö Mikko Kivimäki on tyytyväinen. Yrityksen tuotevalikoima on laajentunut katoista maan alle, minkä vuoksi asiakkaille voidaan tarjota kokonaisvaltainen ratkaisu kiinteistön ulkopuoliseen kosteudenhallintaan.
–Aiemmin olemme joutuneet lopettamaan rännien alapäähän, mutta nyt pystymme tarjoamaan koko paketin.
Salaojille on selvästi ollut kysyntää.
–Etelä-Pohjanmaan alueelta on puuttunut toimija, joka selvittää luotettavasti tarpeet salaojaremontille, pystyy dokumentoimaan työvaiheet sekä tarjoaa ratkaisun kiinteällä hinnalla ja kattavalla takuulla.
–Tyypillisesti rakentamisessa maanrakennustyöt paukkuvat yli budjetista, mutta me voimme tarjota työn kiinteällä kustannuksella, mistä ihmiset ovat olleet mielissään.
Salaojaremontit konseptoidaan Kivimäen mukaan samaan tapaan kuin kattoremontit noin 15 vuotta sitten.
–Me tarjoamme avaimet käteen -paketin.
Palvelukokonaisuus sisältää kuntoarvion, mahdollisen korjaussuunnitelman, sopimuksen korjaussuunnitelman mukaisesti ja työn aikana tehtävän, eri työvaiheiden dokumentoinnin. Näin asiakkaalle jää projektin jälkeen dokumentti, jolla tämä voi todentaa oikein tehdyn salaojaremontin esimerkiksi kiinteistön myynnin yhteydessä.
–Taloissa on paljon erilaisia perustustyyppejä. On taloja, joissa on kellarit tai taloja, joiden perustukset ovat matalat. Jokaiselle talolle katsotaan siihen parhaiten soveltuva ratkaisu, joka tarjotaan asiakkaalle valmiina kokonaisuutena.
Valmista tulee nopeasti.
–Me teemme katon kahdessa päivässä, salaojat saadaan valmiiksi jopa neljässä, Kivimäki toteaa.
Tarkistaminen kannattaa
Salaojien kunto kannattaa tarkistaa. Maanalaiseen kosteudenhallintaan on panostettu kunnolla vasta 2010-luvulta lähtien, joten suhteellisen uusissakin taloissa saattaa olla ongelmia.
–Pitäviä määräyksiä ei vielä 2000-luvulla ollut, ja salaojat on yleensä tehty rakentajasta riippuen eri tavalla. Koska yhtenäistä tapaa ei ole ollut, myös ratkaisut ovat varsin monenkirjavia, kertoo salaojien Vesivek-asiantuntija Kari Laurila.
Tyypillisimmät ongelmat liittyvät maa-ainekseen kivijalan vieressä.
–On käytetty paljon hiekkaa, mistä seuraa, että kastuessaan se siirtää vettä kapilaarisesti eteenpäin kohti talon rakenteita.
Toinen ongelma liittyy sokkelin eli kivijalan kosteussulkuun.
–Patolevyjä ei välttämättä ole, minkä vuoksi kosteus imeytyy suoraan sokkeliin ja pahimmassa tapauksessa talon muihin rakenteisiin.
Vesivekin vahvan kattobrändin vuoksi ihmiset ovat olleet kiinnostuneita myös yrityksen tarjoamista salaojaratkaisuista. Kivimäki kertoo, että tällä hetkellä salaojatöitä tehdään kahden asennusporukan voimin.
–Kasvusuunnitelmat tulevaisuutta varten on luotu, olemme olleet osittain yllättyneitäkin, miten hyvin uusi palvelukokonaisuus on otettu vastaan.
Salaojaremontti tapahtuu nopeasti.
–Asiakas saa vastauksen yhteydenottoonsa saman päivän aikana. Sovimme katselmuksen asiakkaan aikataulun mukaan. Kun tontilla on käyty, laaditaan korjaussuunnitelma.
Valmista vauhdikkaasti
Salaojaremontin teettänyt Juha Tyynismaa on tyytyväinen teettämäänsä salaojaremonttiin sekä sen nopeuteen.
–Ensimmäisestä yhteydenotosta meni kolme viikkoa ja kaksi päivää siihen, että homma oli valmis.
Tyynismaalla on vuonna 2002 valmistunut omakotitalo, jossa on kivirouheella päällystetty kevytsoraharkkosokkeli.
–Kosteus nousi harkkosaumoihin, ja se näkyi myös kivirouheen läpi.
Kosteuden nousua edesauttoi myös puuttuva patolevy.
–Tarkastuskaivotkin puuttuivat kokonaan rakennuksen nurkista. Tontilla oli kokoojakaivo, minne salaojat oli johdettu, mutta sinne ei näyttänyt vettä tulevan juuri koskaan.
Tilanne ei rakennustarvikkeiden kanssa rautakakaupassa työskentelevää Tyynismaata suuremmin huolestuttanut. Vuosien aikana sokkeliin alkoi tulla pakkasrapautumista, minkä vuoksi kivirouhetta alkoi irtoilla.
–Viime vuonna huomattiin, että alempiin julkisivutiiliin oli tullut kosteita paikkoja. Samalla tuli ajankohtaiseksi terassin uusiminen, joten myös salaojien kunto päätettiin selvittää.
Tyynismaa tutki verkkoa ja päätyi Vesivekin sivuille. Hän jätti yhteystietonsa, minkä jälkeen asiat alkoivat rullata nopeasti.
–Kuntotarkastuksen yhteydessä selvisi, että salaojat eivät toimineet oikeastaan ollenkaan. Onneksi tämä ei ehtinyt aiheuttaa isoja vahinkoja.
Teksti: Juho Kuorikoski, kuvat: Jenna Koivisto