Kalkkihärmä ja kosteus sokkelissa voivat ovat merkki salaojaremontin tarpeesta

salaojat

Terve sokkeli on kuiva. Jos kodin sokkelissa eli kivijalassa näkyy toistuvasti kosteusjälkiä tai kalkkihärmää, tulee oireiden syy aina selvittää. Muutoin kosteus voi pitkään jatkuessaan vahingoittaa kodin muita rakenteita.

Kalkkihärmä on valkoista, jauhemaista mineraalikertymää sokkelin pinnalla. Sitä syntyy, kun kosteus kuljettaa betonissa olevaa kalkkia kivijalan pintaa kohden.


Yleisimmät syyt sokkelin kosteuteen ja kalkkihärmään:

  • Salaojat ovat tukossa tai muutoin puutteelliset
  • Liian hienojakoinen maa-aines sokkelin vierellä (kapillaarisora puuttuu)
  • Sokkelin kosteussuoja eli patolevy puuttuu
  • Pihamaan väärät kaadot valuttavat pintavedet seinustoja kohden
  • Sadevesijärjestelmä on puutteellinen

Pitkään jatkuessaan kosteus myös rapauttaa sokkelin pintaa

Kosteusrasitus on suurimmillaan keväisin

Kosteuden syitä voi olla useita. Jos kosteutta esiintyy aina keväisin, se voi johtua lumen sulamisvesien valumisesta perustuksia vasten. Tämä tulee estää asianmukaisilla lumiesteillä, jolloin lumi sulaa katolla ja ohjautuu oikein sadevesijärjestelmään. Jos lumikinokset kertyvät maahan, ne tulisi lapioida vähintään kolmen metrin päähän seinustoilta.

Usein syynä on se, ettei salaojitus toimi asianmukaisesti ja sulamisvedet ym. maaperän kosteus jää rasittamaan kodin perustuksia. Salaojaputket voivat olla tukossa tai perustuksia suojaava patolevy voi puuttua. Myös liian hienojakoinen maa-aines ja kasvustot sokkelin vieressä sitovat kosteutta. Perustusten vierellä tulee olla hengittävä ja kapillaarikatkon muodostava kapillaarisoratäyttö, eikä seinustan välittömään läheisyyteen tulisi istuttaa kukkapenkkejä tai muita kasveja.

Pihamaan kallistusten tulisi myös johtaa pintavedet poispäin sokkelista. Riittävä kaato on 5 cm metrin matkalla, ja kaltevuuden tulee ulottua kolmen metrin etäisyydelle rakennuksesta poispäin.

Toimiiko sadevesijärjestelmä oikein?

Joskus kosteus pääsee sokkeliin toimimattoman sadevesijärjestelmän takia. Tukkeutuneet tai vuotavat kourut valuttavat sadevedet seinustoille, mikä pitkään jatkuessaan voi vaurioittaa rakenteita. Sadevesiviemäröinti voi myös olla tukkeutunut, tai putket virheellisesti johdettu suoraan salaojajärjestelmään. Nykymääräysten mukaisesti salaoja- ja sadevesijärjestelmien tulee ehdottomasti olla erilliset, muutoin sateet aiheuttavat perustuksille jatkuvaa kosteusrasitusta.

Jos kiinteistössä ei ole maanalaista sadevesiviemäröintiä, tulee sadevedet johtaa pintakourulla vähintään kolmen metrin päähän rakennuksesta.

Kosteus voi kulkeutua sokkeliin myös sisäpuolelta esim. puutteellisen märkätilojen kosteussuojauksen takia. Tai julkisivun tuuletus ei toimi asianmukaisesti, jolloin tuuletusväliin kondensoituva kosteus valuu alas sokkeliin.

Jos kotisi sokkelissa on merkkejä kosteudesta, pyydä paikallinen Vesivekin salaoja-asiantuntija kartoittamaan tilanne.

Hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi salaojaremonttia.

Lataa opas