Ensimmäiset pakkaspäivät paljastavat vesikaton kondenssiriskin

kattoremontti
Vesivek katon kuntoarvio

Ennen talvea on syytä tarkistaa katon kunto ja varmistua siitä, että se kestää tulevan talven lumikuorman sekä kevään sulamisvedet. Ilmojen viileneminen paljastaa myös yläpohjan kondenssiongelman. Se syntyy jos puutteellisesti tuulettuvaan yläpohjaan kulkeutuu sisältä lämpöä ja kosteutta, jotka tiivistyvät vedeksi kylmän vesikaton alla.

– Pahimmillaan peltikaton alla voi olla talvella jääpuikkoja, vaikka katto näyttäisikin ulkopuolelta moitteettomalta. Kondensoituminen  vaurioittaa sekä rakenteita että eristeitä, kattoasiantuntija Timo Tissari Oulun Vesivekiltä sanoo.

Vesikaton alapuolen kondensoituminen on erityisesti painovoimaisella ilmanvaihdolla varustettujen talojen ongelma. Jos vesikaton alapuolella on hyvä tuuletus, ongelmaa ei kuitenkaan synny, sillä tuulettuva aluskate kuljettaa vesihöyryn ulkoilmaan.

Vesivekin ratkaisu on tuplatuulettuva alusrakenne, joka asennetaan kattoremontin yhteydessä. Aluskatteen alla ja päällä on tuuletuslaudat, jotka varmistavat ilman kierron molemmin puolen aluskatetta.

Myös puutteellinen ilmansulku lisää kondensoitumisen riskiä. Tissari huomauttaa, että nelihenkisen perheen tuottama kosteusrasitus on noin 10–15 litraa vuorokaudessa – eli reilu ämpärillinen vettä.

Kondensoituminen lisääntyy lämpötilaerojen kasvaessa. Jos aluskatetta ei ole lainkaan, kattopelti on kuin jääkaapista kesähelteille nostettu juomatölkki, jonka pinta helmeilee kosteudesta.

Kondensoitumisesta kielii yläpohjassa tai jopa sisätiloissa haiseva tunkkainen ilma. Yläpohjassa kondensoitumisen jälkiä voi löytyä erilaisina valumajälkinä tai homepilkkuina rakenteissa tai eristeissä. 1970-80 –luvuilla ensimmäisinä aluskatteina on käytetty  papereita, pahveja ja puukuitulevyinä, joiden taipuminen tai repeily kertovat osaltaan kosteuden kertymisestä.

Tissari kannustaa tilaamaan paikalle Vesivekin ilmaisen kuntoarvion, jos jokin näistä merkeistä saa hälytyskellot soimaan. Tarkastuskäynti ei sido mihinkään. Vesivekin kuntoarvio on sama ammattimainen konsepti, tilaa sen sitten rakennusvalvoja, isännöitsijä tai kuluttaja.

Koulutetun asiantuntijan tekemää arviointia saa seurata vierestä ja sen videointia tai valokuvausta jopa suositellaan, jolloin asiakas saa mahdollisimman tarkan tiedon kattonsa kunnosta.

Vesivek piirros kondensio

Syksy on erinomaisen hyvää aikaa kattoremontin suunnitteluun. Tissari laskee, että Vesivekin toteuttamista kattoremonteista kolmasosa tehdään juuri marraskuun ja maaliskuun välillä.

Vesivekin toimintamallissa katto on ilman suojausta korkeintaan muutaman tunnin ja remontit toteutetaan aina päivän päätteeksi säältä suojatuksi. Useimmiten uusi kate on valmistunut saman päivän aikana. Pakkaskelillä ilmankosteus on hyvin vähäistä ja esimerkiksi telineet kuluttavat pihamaata merkittävästi kesää vähemmän.

Perustajamme Kimmon perusperiaate on ollut alusti asti, että toimintatapoja kehittämällä hyville ammattilaisille on työtä ympäri vuoden. Kun tekijät pysyvät samoina, myös laatu saadaan aina vain korkeammalle tasolle.

Muistilista katon arviointiin

  • Kattoa kuormittavat talvisin lumikuormat ja keväällä sulamisvedet.
  • Helposti havaittavia puutteita ovat repsottavat pellit ja murtuneet tiilet.
  • Vanhassa peltikatossa kannattaa seurata kiinnitysruuvien ja –naulojen kiinnitystä.
  • Kondensoitumisongelma katon alla ei välttämättä näy ulospäin. Jääpuikot kertovat lämpövuodoista, jotka lisäävät myös kondensoitumisen riskiä.
  • Yläpohjan kosteuden voi havaita tunkkaisesta ilmasta tai homepilkuista rakenteissa ja eristeissä.
  • Tarkista myös läpiviennit (piippu, viemärituuletus) ja etsi jälkiä kosteudesta.