Yleisimmät kysymykset aurinkopaneelien asennuksesta

kattoremontti kattotuotteet

Aurinkosähkö on jo vuosia kasvattanut suosiotaan, ja paneelit ovat tulleet kiinteäksi osaksi suomalaista pientalomaisemaa. Eikä ihme, aurinko on loputon, päästötön energianlähde ja sen hyödyntäminen on paitsi taloudellisesti järkevää, myös ympäristövastuullista.

Viimeistään viimeaikainen rajusti noussut sähkön hinta on saanut monet omakotiasujat harkitsemaan aurinkopaneelien hankkimista oman kotinsa katolle.

Asiaan vihkiytymättömän korvissa aurinkoenergia saattaa kuulostaa kovin tekniseltä aiheelta piikkiwatteineen ja hyötysuhteineen. Mitä seikkoja tulisi huomioida ennen paneelien hankintaa? Suomen Aurinkotekniikka Oy:n toimitusjohtaja Ville Tiainen kertoo, mitkä ovat asiakkaiden yleisimmät kysymykset aurinkopaneeleihin liittyen.

Millaiselle katolle paneelit voidaan asentaa?

– Kiinteistön sijainti vaikuttaa luonnollisesti paljon siihen, kuinka tehokkaasti paneeleilla voidaan tuottaa sähköä, kertoo Ville.

– Eli onko paikka sellainen, että siihen paistaa aurinko vai tekeekö esimerkiksi puusto varjoja. Ilmansuunnista etelä on paras, mutta itä, kaakko, lounas ja länsi ovat myös hyviä ilmansuuntia. Joten lähtökohtaisesti joka talosta löytyy kyllä yksi sopiva katon lape, jolle paneelit soveltuvat, jatkaa Ville.

Entä onko katon lappeen jyrkkyydellä vaikutusta paneelien tuottoon?

– Nykyaikaiset paneelit tuottavat sähköä kaikista kulmista. Suomessahan aurinko paistaa vuoden mittaan useasta eri suunnasta, kevään ja syksyn säteet tulevat matalammalta kuin keskikesällä. Eli lappeen jyrkkyydellä ei kokonaistuotannon kannalta ole merkittävää vaikutusta.

Kuinka nopeasti aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin?

Ville tekee esimerkkilaskelman:

– Tällä hetkellä 10 000 euron investoinnilla saa paneelit, jotka tuottavat vuodessa 7 000 kWh. Jos sähkö maksaa esimerkiksi 20 senttiä kWh, niin vuodessa säästö olisi 1 400 euroa. Tällöin investointi maksaisi itsensä takaisin noin 7 vuodessa. Sähkön hintakehitystä on vaikea ennustaa, oletettavaa kuitenkin on, että hyvin alhaisiin sähkönhintoihin ei enää ole paluuta.

Toinen tapa punnita aurinkopaneelien taloudellista kannattavuutta, on miettiä takaisinmaksuajan sijaan sijoitetun pääoman tuottoa. Ylläolevia lukuja käyttäen vuotuiseksi tuotoksi saadaan 14 %. Luonnollisesti aurinkopaneelit nostavat myös kiinteistön arvoa.

Kuinka paljon kotitalous voi säästää sähkölaskussaan aurinkopaneeleilla?

Se, kuinka paljon paneeleilla saa katettua vuotuisesta sähkönkulutuksestaan, riippuu paneelien määrästä, kiinteistön sijainnista sekä omakäyttöasteesta.

Omakäyttöaste tarkoittaa sitä, kuinka paljon kotitalous pystyy hyödyntämään paneelien tuottamaa sähköä. Jos paneelit tuottavat sähköä jonain hetkenä enemmän, kuin mitä kodissa kulutetaan, ohjataan ylimääräinen sähkö valtakunnan verkkoon. Siitä saatava korvaus on tavallisesti senhetkinen sähkön pörssihinta.

Omakäyttöastetta voi nostaa jakamalla sähkökuormaa päivänvalon tunneille, eli sille ajalle vuorokaudesta, jolloin paneelit tuottavat eniten. Tämä onnistuu esimerkiksi ajastamalla lämminvesivaraaja toimimaan päiväsaikaan. Samoin pyykinpesu, astianpesukoneen käyttö ym. päivittäiset askareet kannattaa ajoittaa paneeleiden tehokkaimman tuoton tunneille.

Tyypillisesti aurinkopaneeleita asennetaan omakotitalon katolle 16–18 kappaletta, joskin moni asia vaikuttaa lopulliseen määrään. Järjestelmän koko mitoitetaan kesäpäivän sähkönkulutuksen perusteella. Jos tulevaisuuden suunnitelmissa on esimerkiksi sähköauton latauspiste, se kannattaa huomioida mitoituksessa. Toki katon lappeen pinta-ala ja läpivientien määrä vaikuttavat myös siihen, kuinka paljon paneeleita voidaan asentaa.

Onko paneeleissa paljon laatueroja?

Itse paneelit eivät juurikaan poikkea toisistaan teknisiltä ominaisuuksiltaan tai ulkonäöltään. Aurinkopaneelin teho riippuu siinä käytetyn pii-raaka-aineen laadusta; yhden aurinkopaneelin teho vaihtelee 350-450 Wp:n välillä.

Paneelityyppejä on kaksi: yksikide- ja monikidepaneeli. Suomessa asennetaan nykyään enimmäkseen yksikidepaneeleita, vaikkakaan ei ole puolueetonta tutkimustietoa siitä, kumpi olisi täkäläisissä olosuhteissa tehokkaampi.

– Paneeleiden laadun lisäksi kannattaa myös kiinnittää huomio asennuskomponentteihin. Suomessa sääolot ovat kuitenkin lumikuormineen hyvin vaativat, ja esimerkiksi kiinnikkeiden laatu vaikuttaa asennuksen kestävyyteen huomattavasti, Ville painottaa.

Pitääkö katto huoltaa tai remontoida ennen paneeleita?

Paneelit voidaan lähtökohtaisesti asentaa kaikille katemateriaaleille, poislukien vanhat varttikatteet. Ville kuitenkin painottaa, että katon kunto kannattaa ehdottomasti tarkistuttaa ennen paneelien asennusta.

– Eihän se itse katto siitä parane, jos vaihtokuntoiselle katteelle asennetaan paneelit. Vaikka paneeleita joskus puretaankin kattoremontin ja katon huoltamisen takia, niin ei se koskaan ideaali tilanne ole. Siitä aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia ja esimerkiksi paneelien kiinnikkeet menevät lähes aina uusiksi, toteaa Ville.

On myös hyvä pitää mielessä pari hyvää vinkkiä paneeleita harkitseville:

– Mikäli vanhalla katolla on sammalta tai muuta kasvustoa, se kannattaa puhdistaa huolella. Paneelien alla varjossa sammal viihtyy erityisen hyvin, ja sieltä sitä on vaikea poistaa.

– Tiilikatolla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että tiilet varmasti kestävät paneelien kattokiinnikkeiden alla talven lumikuormat.

Suomen Aurinkotekniikkaa luotsaava Ville Tiainen neuvoo kysymään useamman tarjouksen aurinkopaneeliasennuksista ja vertailemaan niitä toisiinsa.