Aurinkopaneelit katolle? Huomioi nämä viisi asiaa

kattoremontti kattotuotteet

Aurinkopaneeleja asennetaan nyt yhä kiihtyvällä tahdilla. Kukapa ei haluaisi hyödyntää omaa kattoa aurinkoenergian tuottamiseen ja pienentää sähkölaskuaan?

Ennen kuin paneelit asennetaan katolle, on hyvä tarkistaa muutama tärkeä asia. Muistilistan avulla voit varmistaa sen, että kattosi sopii paneeleille ja että jatkossa vältytään ylimääräisiltä kustannuksilta.

1. Muista teettää katon kuntotarkastus

Kuntotarkastus on asia, jota ei kannata aliarvioida. Se tulisi tehdä säännöllisin väliajoin muutenkin, mutta ennen aurinkopaneelien asennusta sen teettäminen ammattilaisella on entistäkin tärkeämpää. Kestääkö katto asennuksen, ja onko katto muilta ominaisuuksiltaan kunnossa?

Vanhoissa kattorakenteissa on harvoin tuuletusrakoa aluskatteen yläpuolella. Asennuksessa aluskate voi pahimmillaan vaurioitua ja aiheuttaa jopa vuotoriskin.

Jos aluskatteen yläpuolella ei ole tuuletusrimaa (oikeanpuoleinen kuva) paneelien kiinnitysruuvit voivat rikkoa aluskatteen.

2. Huomioi aina katon kantavuus

Aurinkopaneelien asennuksessa tulee ottaa huomioon se, että kattoon tukeutuvia kannakkeita on maksimissaan 1200 millimetrin välein vaakasuuntaisena ja pystysuuntaisena 1800 millimetrin välein. Paneelien maksimi neliökuorma on 20 kilogrammaa per neliömetri.

Oikein asennettuna paneelit kestävät talven lumet helposti. Huomioi myös katon kokonaiskantavuus. Ammattilaiset auttavat näiden suunnittelussa.

3. Mitoita lumiesteet oikein

Harva tulee ajatelleeksi, että katolle asennetut perusmalliset lumiesteet eivät välttämättä ole riittävät, kun katolle asennetaan aurinkopaneeleita. Kun paneelit on asennettu, niiden korkeus ylittää jo usein lumiesteen korkeuden. Vesivek Varma 180 ja AurinkoVarma 300 ovat tarkoitettu juuri näihin tilanteisiin, pienemmille ja isommille katoille.

Kuvassa näkyy, kuinka vanhat putkilumiesteet ovat matalammalla kuin aurinkopaneelien pinta, jolloin lumi pääsee esteettä putoamaan pihamaalle. Putkilumiesteiden eteen on asennettu Vesivekin Aurinkovarma 300 -lumieste, joka on suunniteltu nimenomaan aurinkopaneelikatoille.

4. Kattoturva kuntoon huoltoa varten

Aurinkopaneelien asennuksessa tulee ottaa tietenkin myös kattoturva huomioon. Aurinkopaneeleita huolletaan ohjeiden mukaan, ja tätä varten katolla tulee olla huoltohenkilön turvaköyden kiinnityspisteitä ja tarvittavat, turvalliset kulkutiet. Turvaköyden voi kiinnittää vaikkapa laatuvaatimukset täyttävään kattosiltaan. Kattosilta kannattaa asentaa paneelirivistön yläpuolelle, heti kattoharjan toiselle puolelle, ettei se vie tilaa paneeleilta.

5. Katto puhtaaksi ennen asentamista

Oli katto sitten uusi tai vanha, katon tulee olla puhdas kun aurinkopaneeleita asennetaan. Paneelien alapuolelle jää rakoa, ja mm. sammal viihtyy näissä oloissa erityisen hyvin. Jälkikäteen katon peseminen paneelien alta on hankalaa.

Nykyaikainen katto aurinkopaneeleille

Vanhakin katto toki käy useimmissa tapauksissa aurinkopaneeleille, mutta kannattaa ottaa huomioon, että paneelit ja rakenteet tulevat parhaassa tapauksessa olemaan katolla seuraavat 30 – 40 vuotta. Jos katto vaatii tuona aikana remonttia, paneelien purku on aikaa vievää ja kallista puuhaa. Ja pahimmillaan uudelleenasennus voi vaurioittaa paneeleita.

Tee ekoteko järkevässä järjestyksessä

Oletko sinä jo pähkäillyt, mikä on aurinkopaneelien takaisinmaksuaika näillä sähkön hinnoilla ja miten paneelien teho riittää esimerkiksi täysipainoiseen mökkielämään? Taloudellisen hyödyn lisäksi aurinkoenergia on luonnollisesti myös ekologisesti kestävä valinta. Jokainen voi tehdä aurinkopaneelien avulla henkilökohtaisen ekoteon vaikkapa kattoremontin yhteydessä!

Katot kuntoon ja aurinkopaneelit asennukseen!

Hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi kattoremonttia.

Lataa opas